Standard zet puntjes op de i
Foto: belga
Standard heeft eindelijk nog eens getoond dat het Belgisch landskampioen is. In een wervelende eerste helft speelde het Club Brugge in de vernieling. Anderlecht neemt de leidersplaats van blauw-zwart over.
Het was tijdens de opgang van Club Brugge in de competitie al de vraag: wat zou blauw-zwart kunnen doen tegen het fysieke geweld en de snelheid van een Standard in topvorm? Het antwoord was duidelijk. De lichte brigade van Adrie Koster werd weggeblazen door Jovanovic en co.

De Brugse defensie, met op kop een blunderende Alcaraz, ging dan ook nog eens meewerken en dan is het hek natuurlijk van de dam. Na 16 minuten stond het 2-0 en na 37 minuten 3-0. De verdienste van Club Brugge was dat het nooit versaagde.

Trainer Adrie Koster gaf het voorbeeld door tijdens de rust ondanks de grote achterstand aanvaller Sonck voor verdediger Vermeulen in te brengen.

Jovanovic aanvoerder

Beide ploegen hadden er een glorieuze Europese week opzitten. Beide trainers wisselden dan ook niet veel. Bij Standard namen Goreux en Victor Ramos de plaats in van de geblesseerden De Camargo en Sarr. Bij Club verving Vermeulen op de rechtsachter De Mets.

Standard wilde duidelijk laten zien wie de landskampioen is. Het startte furieus en bij Club was het vrouwen en kinderen eerst. Het maakte blauw-zwart, al twee maanden en elf wedstrijden ongeslagen tegen een Belgische ploeg, bijzonder zenuwachtig. Na zes minuten ontzette Alcaraz de bal in de voeten van Jovanovic, die met rechts binnentrapte (1-0).

Even na het kwartier zagen de bezoekers weer alle kleuren van de regenboog. Odjidja trapte een slechte vrije trap. Mulemo mocht op links vrij oprukken en Klukowski kon de spurtende Jovanovic gewoon niet volgen. De Servische topschutter legde zijn negende van het seizoen binnen (2-0).

Trainer Bölöni had Jovanovic in afwezigheid van De Camargo de aanvoerdersband gegeven. Zo zette de Roemeense trainer de goede verstandhouding tussen beiden nog eens in de verf. Jovanovic liep na zijn eerste doelpunt ook naar Bölöni om hem een smakkerd te geven.

Club Brugge kwam dreigen met Dirar en Perisic, maar Bolat kloppen zat er niet in. Het technisch vernuft van Carcela was bijzonder leuk om zien. De Marokkaanse Belg schoot naast. De bezoekende defensie ging weer aan het blunderen toen Alcaraz slecht wegkopte; Witsel nam de bal op de slof die via de Paraguayaanse verdediger achter Stijnen belandde (3-0).

Club blijft jagen

Met de wissel Vermeulen-Sonck gaf Koster heel duidelijk aan dat Club Brugge het niet opgaf. Blauw-zwart ging dan ook op zoek naar een treffer. Alcaraz zag hoe Victor Ramos zijn kopbal van de lijn veegde. Dirar besloot op Bolat. De scherpte bij Standard was helemaal weg. Mbokani omspeelde Stijnen met een lobje. De Congolees zag zijn kopbal van de lijn gekeerd door Klukowski.

Club Brugge had de verdienste dat het bleef jagen op een treffer. De Standard-verdediging was echter te sterk, onder meer omdat Perisic niet in zijn dagje was. De thuisploeg bracht echter ook niks meer voor elkaar.

Pas elf minuten voor tijd kreeg Club loon naar werken. Gewezen Standard-speler Geraerts schoot keurig in de rechterhoek naast Bolat (3-1). Een minuut later dreigde Perisic met een kopbal, maar de Standard-doelman kon rustig oprapen. Uitblinker Carcela stuitte op tegenaanval nog op Stijnen maar het was Klukowski die nog bijna voor een explosie zorgde. Zijn vrije trap spatte op de paal uit elkaar.