Anderlecht kan door het interlandvoetbal met een gerust gemoed een weekje rust nemen. Paars-wit won zonder grote inspanningen van Genk en blijft bovenaan het klassement. Mazuch was het verdedigende monster dat ook scoorde, Lukaku het aanvallende monster. Genk is weer een stap verder verwijderd van de top zes.
Vorige maandag boekte Racing Genk tegen Cercle Brugge zijn eerste thuiszege sinds 21 maart. Zondag konden de Limburgers de winst echter alweer niet thuishouden. Anderlecht is een beetje het zwarte beest in de Cristal Arena. Sinds 1998 kon Genk in elf competitiematchen immers niet meer winnen van paars-wit.

Anderlecht voetbalde nochtans niet op kruissnelheid. Ariël Jacobs gunde zijn jonge topschutter Romelu Lukaku rust en plaatste de malcontente Tom De Sutter nog eens in de basis. De Sutter raakte echter amper ballen eenzaam in de spits. De uit schorsing terugkerende Van Damme nam de plaats van Kanu in.

Genk trad weer aan met een viermansdefensie. Dat systeem had hen in de laatste drie matchen drie zeges en nul tegendoelpunten opgeleverd en zo het vel van trainer Hein Vanhaezebrouck gered.

De thuisploeg was meteen het gevaarlijkst. Deschacht devieerde een voorzet van Pudil bijna in eigen doel, terwijl Toszer twee afstandschoten naast zag suizen. Bij een hoekschop kon Joneleit een knal van Pudil niet in doel werken.

Verhulst in de fout

Anderlecht had de jongste drie competitiematchen geen tegendoelpunten gepakt en ook nu speelden de Brusselaars ontzettend zuinig. De verdediging liet amper uitgespeelde kansen toe en vooraan had Sporting genoeg aan twee mogelijkheden om te scoren.

Eerst had de Genkse doelman Davino Verhulst naast de bal geklopt waarna Joneleit de bal van Suarez van de lijn moest halen. Toen Verhulst even later bij een corner van Boussoufa echter opnieuw lucht ving in plaats van de het leer, kopte Jelle Van Damme op de lat.

De rebound kwam in de voeten van Ondrej Mazuch terecht en de Tsjech knalde zijn tweede goal van het seizoen binnen. Het was zeker niet de eerste keer dat doelman Davino Verhulst Genk in de penarie stak.

Tot nu toe scoorde Anderlecht al op elke speeldag van dit seizoen en ook gisteren was dat dus weer het geval. De score opdrijven voor de rust zat er evenwel niet meer in, want veel acties van Suarez mislukten. Als Boussoufa al eens een leuke dribbel opzette, werd de Marokkaan meestal tegen de grond gewerkt.

Na de pauze probeerde Genk meer druk naar voren te zetten, maar Proto kreeg amper werk. Toen er eindelijk eens voorzet bij invaller Koita kwam, stak Juhasz er een voetje voor.

Bij de bezoekers bleef Boussoufa gebruik maken van de geboden ruimte, maar hij had misschien egoïstischer moeten zijn toen hij na een slalom een bal teruglegde voor De Sutter en even later hetzelfde deed met diens vervanger Lukaku. Legear kwam in de plaats van de matige Suarez.

Al acht keer de nul

Na de nederlagen van Zulte Waregem en KV Mechelen had Genk door winst een uitstekende zaak kunnen doen om dichter bij die zo begeerde top zes te sluipen. Het team van Hein Vanhaezebrouck kon niettemin geen vuist maken. Daar kon zelfs invaller Barda niets aan veranderen. Joneleit knalde de beste kans over na slecht wegboksen van Proto.

Lukaku zette uiteindelijk de kroon helemaal op het werk voor Anderlecht toen hij zijn zevende goal van het seizoen maakte met een lekker stiftertje. De 16-jarige sluipt zo naar de titel van topscorer in de Belgische competitie.

De statistieken van Anderlecht ogen intussen heel goed. Paars-wit blijft na een 12 op 12 niet alleen meedraaien helemaal bovenaan het klassement. In 14 competitieduels hield Silvio Proto ook al 8 keer de nul. Tegen Genk was het de vierde clean sheet op rij in de Jupiler Proleague.