Yoani Sanchez, de bekendste Cubaanse blogster, heeft zaterdag laten weten dat ze de avond ervoor in Havana is geslagen en korte tijd is vastgehouden door politieagenten in burger. En dat terwijl een hoge functionaris van het Vaticaan tijdens een bezoek aan Cuba de 'impact' van haar blog nog had beklemtoond.
'Ze hebben me geslagen en hebben me gedwongen om in een wagen te stappen, met mijn hoofd eerst. Ze hebben me op geen enkel moment uitleg gegeven, maar het was duidelijk dat ze niet wilden dat ik deelnam aan een optocht van jongeren tegen geweld', schrijft de 34-jarige Sanchez op haar blog 'Generation Y'. Op die blog, waarvoor ze al verschillende prijzen heeft gekregen in Europa en de Verenigde Staten, levert ze kritiek op de Cubaanse machthebber Raul Castro.

De Cubaanse autoriteiten beschouwen dissidenten als 'huursoldaten' van de VS. De organisatie Human Rights Watch heeft in een persbericht kritiek gegeven op het gebruik van bruut geweld om Yoani Sanchez 'het zwijgen op te leggen'.

Enkele tientallen jongeren hebben vrijdagavond in stilte deelgenomen aan de optocht, die een vijftiental minuten duurde. Ze protesteerden tegen het geweld in de wereld.