Huis van Afgevaardigden in VS keurt hervorming gezondheidszorg goed
Steny Hoyer, Nancy Pelosi en James Clyburn na een persconferentie over de stemming van het Huis van Afgevaardigden Foto: Reuters
Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdagavond het hervormingsplan voor de gezondheidszorgdekking goedgekeurd. Dat is voor president Barack Obama een eerste overwinning in het Congres rond dat ambitieuze project.

De leden van het Huis keurden de wettekst van 2.000 pagina's met 220 stemmen tegen 215 goed. Eén enkele Republikein stemde voor, Joseph Cao uit New Orleans. 176 Republikeinen en 39 Democraten stemden tegen. De goedkeuring kwam er rond 23.15 uur (5.15 uur Belgische tijd), na twaalf uur onderhandelen.

Het is nu aan de Senaat om zich over het hervormingsplan uit te spreken. Dat wordt nog lastig voor Obama, omdat diverse Democratisch senatoren zich kritisch over het plan hebben uitgelaten.
Als de wet ook daar goedgekeurd wordt, krijgen 36 miljoen Amerikanen die nu geen ziektekostenverzekering hebben, een betaalbare verzekering. Het wordt bovendien verboden voor verzekeraars zieke mensen te weigeren voor een ziektekostenpolis of hen veel hogere premies in rekening te brengen. De wet voorziet in boetes voor bedrijven en burgers die de regels overtreden.

Een tegenvoorstel van de Republikeinse oppositie werd door het Huis verworpen. Wel werd een amendement van een groep anti-abortusgezinde Democraten met 240 stemmen tegen 194 goedgekeurd. Dat amendement is bedoeld om het verbod op het gebruik van overheidsgeld voor abortussen aan te scherpen.

President Barack Obama was zelf naar het Huis van Afgevaardigden gegaan zijn plannen over de gezondheidszorg te verdedigen.