Zwarte Amerikanen betogen tegen Obama in Washington
Foto: AFP
Zo'n tweehonderd zwarte Amerikanen hebben zaterdag in Washington betoogd tegen president Barack Obama. Ze noemden hem een vertegenwoordiger van de 'blanke macht, met een zwart gezicht'.
Dit is de eerste betoging van zwarte Amerikanen tegen de eerste zwarte president van de VS. Volgens de betogers zet Obama 'de imperialistische agenda van Washington' voort.

'We stellen vast dat Barack Obama de blanke macht met een zwart gezicht vertegenwoordigt', riep een van de betogers door een megafoon. 'Hij is een instrument van onze imperialistische vijanden. We eisen onze vrijheid en we eisen de onmiddellijke terugtrekking van alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan', voegde Omali Yeshitela, de voorzitter van burgerrechtenbeweging 'Black is Back', eraan toe.

De betogers eisten ook dat Obama het Amerikaanse militaire commando in Afrika (Africom) ontbindt, niet meer intervenieert in Venezuela en een einde maakt aan het embargo tegen Cuba en Zimbabwe.

Charles Baron, gemeenteraadslid van New York en voormalig lid van de Black Powerbeweging Black Panthers, verweet Obama dat hij zich niet bezighoudt met het lot van de arme Afro-Amerikaanse bevolking. 'We zijn niet tevreden over hem (...). De hoop op verandering was slechts een illusie voor de zwarte bevolking', zegt Baron.