Anderlecht blijft steken op gelijkspel
Anderlecht heeft een zekere Europese overwintering in de slotfase uit handen gegeven. Paars-wit prijkt bovenaan groep G met vier op zes, maar de volgende ronde, die tot vijf minuten voor tijd een zekerheid was, is nog ver weg.
Het hoofddoel voor dit seizoen – Europees overwinteren – zal tegen Tottenham of Getafe moeten worden bewerkstelligd. Dat is iets waar paars-wit voor had gevreesd, want die ploegen zijn normaal gezien sterker.

De stemming bij Anderlecht was na afloop in het met 10.300 toeschouwers gevulde Aalborg-stadion dan ook enorm bedrukt. De Brusselaars zijn nog altijd mijlenver van hun beste niveau verwijderd. De vraag mag worden gesteld of ze op dit moment wel beter kunnen. Ook met de wetenschap dat een zege voor een feest in het frisse en regenachtige Noord-Denemarken zou zorgen, bakte paars-wit er niet echt veel van. Net als tegen Hapoel Tel Aviv bleek de tegenstander gelukkig niet veel beter geïnspireerd. Doordat het nu op verplaatsing was en Aalborg toch iets beter was dan de Israëliërs twee weken geleden bleven de paars-witten volkomen terecht op een gelijkspel steken.

Zwakke eerste helft

Voor de rust speelde Anderlecht alleen in de eerste minuut op Europees niveau. Dan hield het zowaar 60 seconden de bal in de ploeg. Daarna volgde een festival van foute passes.

Zaza wilde paars-wit blijkbaar over de drempel helpen. De Aalborg-doelman liep onoordeelkundig zijn strafschopgebied uit, maar Anderlecht kon niet profiteren. In de slotfase van de eerste helft volgde pas het volgende gevaar voor de paars-witten. Nu ja, gevaar. Wasilewski kopte in de handen van Zaza.

Er zat geen lijn in het spel van de Belgische landskampioen. Hassan speelt slechter dan tijdens de ramadan en Frutos kon zijn stempel niet drukken. 'We willen Aalborg onder druk zetten', had Frank Vercauteren vooraf gezegd. Daar kwam niks want het spel was ronduit chaotisch.

De thuisploeg speelde iets beter dan Anderlecht, maar te veel moeten we ons daar ook niet bij voorstellen. Curth verzuimde een laag schot van Nomvethe binnen te trappen en opnieuw Curth kopte over. De als levensgevaarlijk aangekondigde Prica zat in de greep van de Anderlecht-verdedigers.

Wasilewski dringt aan

Na de rust stak Anderlecht beter van wal en het hield het langer vol. Serhat en Frutos stelden Zaza op de proef. Frutos kwam tot twee keer toe net te kort om de openingstreffer aan te tekenen.

De hulp kwam uit onverwachte hoek. Na een scherp aangesneden hoekschop van Biglia bracht Wasilewski de Deense verdediging in verwarring en dat resulteerde in een eigen doelpunt van Jakobsen (0-1).

De stormloop van een eveneens matig Aalborg bleef uit, maar Anderlecht trok steeds meer naar achteren. Pareja kreeg een bal tegen de hand, maar de ref floot niet. Een minuut later diende Biglia een bal van de lijn te halen.

Paars-wit stelde offensief niks meer voor en het doelpunt voor de Denen werd onvermijdelijk. Het was invaller Lindström die het leer binnenschoof. Niet onverwacht en onverdiend.

In de slotfase was het nog even bibberen, maar de 1-1 bleef op het bord. Anderlecht moet tot zijn grote spijt nog vol aan de bak tegen Tottenham en Getafe.