CD&V vraagt dat formateur Yves Leterme de oranje-blauwe partners zo snel mogelijk samenbrengt om de regeringsonderhandelingen met succes af te ronden. CD&V zal de formateur hierin steunen zodat deze 'spoedig een daadkrachtige regering' op de been kan brengen.
De partij verwijst er naar dat de oranje-blauwe partijen al acht sociaal-economische en maatschappelijke hoofdstukken van het ontwerp van regeerakkoord hebben onderhandeld.

'Verder werden een aantal belangrijke afspraken gemaakt over de aanpak en het tijdschema voor een verdere staatshervorming', zegt CD&V.

De eenzijdig door Vlaamse partijen goedgekeurde splitsing van BHV gisteren in de Kamercommissie is er gekomen 'omdat een onderhandelde oplossing niet haalbaar bleek', herhaalt CD&V. De partij ziet daarin het bewijs 'dat het land grondige hervormingen nodig heeft'.

De koning vraagt de voorzitters van Kamer en Senaat om 'de dialoog over een evenwichtige uitbouw van onze instellingen op te starten'. De Vlaamse christendemocraten zijn tevreden met deze snelle aanpak.