De regeringsonderhandelingen kunnen pas heropgestart worden als er een signaal komt dat het vertrouwen tussen de gemeenschappen kan herstellen. Dat zegt MR-voorzitter Didier Reynders. Over verdere stappen in de staatshervorming wil hij niets kwijt.
Reynders tilt zwaar aan de eenzijdige stemming door de Vlamingen van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. 'Ik wil eerst zien of we nog welkom zijn bij de besluitvorming in België. Als het is om wetten door Vlamingen tegen Franstaligen te zien worden gestemd, kan ik beter thuisblijven', luidt het.

De onderhandelingen kunnen pas hervatten wanneer het vertrouwen opnieuw hersteld is. 'We willen eerst zien hoe een minimum aan vertrouwen tussen de twee gemeenschappen kan worden hersteld alvorens wat dan ook te hernemen', zegt Reynders. De eenzijdige stemming - Vlamingen tegen Franstaligen - kan volgens Reynders immers ook in andere dossiers voorkomen, zoals gezondheid, justitie of fiscaliteit.

Wat dat signaal moet inhouden, specifieert hij niet, maar het moet niet van één man of één partij komen. De voorbereidende bilaterale contacten van formateur Yves Leterme beschouwt hij alvast niet als regeringsonderhandelingen.

Reynders betwist de keuze van het Paleis niet om Yves Leterme de rol van formateur te blijven laten vervullen, maar hij verwacht dat Leterme het bewijs levert dat hij 'een zekere afstand kan nemen van de standpunten van zijn partij en zijn gemeenschap'.

FDF-voorzitter Olivier Maingain ziet in de mededeling van het Paleis de bevestiging dat de regeringsonderhandelingen en onderhandelingen over de staatshervorming losgekoppeld zijn.