De Belgische piloot Jacques Wilmart, die vastzit in het Tsjadische N'Djamena in verband met de zaak van vermoedelijke kinderhandel, heeft donderdagavond een hartaanval gehad.
Hij is overgebracht naar de Franse militaire basis, bevestigt woordvoerder Marc Michielsen van Buitenlandse Zaken.

Wilmart is bij bewustzijn en artsen onderzoeken hem, verduidelijkt Michielsen nog.

Rechtbank

De voorzitter van de Franse organisatie Ark van Zoë, Eric Breteau, heeft voor de rechtbank gezegd dat Wilmart, de drie Spanjaarden en drie Tsjadiërs onschuldig zijn. Zij zitten nog altijd vast in de Tsjadische hoofstad N'Djamena voor poging tot ontvoering van 103 kinderen naar Frankrijk.

'Tijdens de confrontatie van de zes Franse leden van de Ark van Zoë en de vier Tsjadische beschuldigden, zette Breteau de de Belg, de Spanjaarden en drie Tjadiërs uit de wind', zo melden gerechtelijke bronnen.

Over drie Tsjadiërs, verantwoordelijken van de grensgemeente Tiné, verklaarde hij dat hij ze nooit ontmoet heeft en dat ze onschuldig zijn. Een vierde Tsjadiër, wijkverantwoordelijke Mahamat Arif, pleite hij evenwel niet vrij.

De drie Spaanse bemanningsleden van het vliegtuig dat de kinderen naar Frankrijk zou brengen en de Belgische piloot, die de vlucht tussen de Tsjadisch-Soedanese grens en het Tsjadische Abéché uitvoerde, namen niet deel aan de confrontatie.