De forse koersval van het aandeel Fortis op Euronext Brussel toont volgens analisten aan dat beleggers nog steeds bijzonder pessimistisch zijn over de toestand op de financiële markten. Zolang Fortis niet meer informatie geeft over zijn blootstelling aan de kredietcrisis zal de markt een 'worst case scenario' inprijzen, meent Herman Bots van privaatbank Theodoor Gilissen. Ivan Lathouders van Bank Degroof noemt Fortis' koersval van donderdag dan weer een ideaal instapmoment.
Fortis boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 797 miljoen euro. De bankverzekeraar deed het daarmee slechter dan analisten hadden verwacht. De bankactiviteiten leverden een winst van 587 miljoen euro op, de verzekeringstak was goed voor een winst van 294 miljoen euro. Beide cijfers lagen eveneens onder de verwachtingen van analisten.

Toch zijn de onderliggende kwartaalcijfers redelijk te noemen, vindt analist Herman Bots van de Nederlandse privaatbank Theodoor Gilissen. Volgens Bots zette Fortis' verzekeringstak zelfs een goede prestatie neer. Dat de winst in het derde kwartaal toch lager uitkwam dan voorspeld is te wijten aan de hoge uitkeringen als gevolg van de winterstorm Kyrill en de overstromingen die het Verenigd Koninkrijk deze zomer troffen. Ook de analisten van Rabo Securities en Bank Degroof vinden de resultaten van Fortis al bij al nog meevallen, zeker gezien de huidige marktomstandigheden.

Bij de publicatie van de kwartaalcijfers herhaalde Fortis dat het tumult op de financiële markten geen materiële impact zal hebben op de resultaten van de groep. Volgens de groep bestaat de beleggingsportefeuille uit gestructureerde kredieten met een hoge kwaliteit. Meer dan 97 procent van 53 miljard euro aan activa heeft een A, AA of AAA-rating meegekregen.

'Als de huidige omstandigheden doorzette, zal de netto blootstelling van de subprime portefeuille naar verwachting minder zijn dan 10 procent van de portefeuille met gestructureerde kredieten', zegt Fortis in een persbericht.

Herman Bots van Theodoor Gilissen vindt echter dat Fortis nog veel te weinig informatie geeft over zijn blootstelling aan de kredietmalaise. 'Fortis moet beleggers meer informatie geven over zowel de subprime-exposure als de resultaatontwikkeling bij ABN AMRO. Bij gebrek hieraan blijft de markt een 'worst case scenario' inprijzen', zegt hij.

Op Euronext Brussel kreeg het aandeel Fortis donderdag een opdoffer van jewelste. Het verloor meer dan 5 procent in de voormiddag. Maar volgens Ivan Lathouders van Bank Degroof kan dat beleggers misschien opportuniteiten bieden.

'Wij geloven dat de koersval van vandaag het ideale moment is om Fortis te kopen. De markt schijnt niet te appreciëren dat Fortis een degelijke onderliggende derdekwartaalwinst heeft gerealiseerd, ondanks het huidige marktklimaat. Tenzij we de toekomst bijzonder somber zouden inzien, zijn de meeste ontgoochelingen van vandaag echter van een niet weerkerende aard', aldus Lathouders.