Belgen kloppen massaal overuren
BRUSSEL - Van alle Belgische werknemers klopt liefst 69 procent regelmatig overuren. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van Stepstone, dat gespecialiseerd is in online rekrutering.
Het onderzoek van Stepstone geeft aan dat overuren dagelijkse kost zijn geworden. Van alle Belgische werknemers zegt slechts 31 procent dat ze zelden of nooit overuren doen. De overgrote meerderheid, 69 procent, doet dat dus wel.

De meeste van de werknemers die wel overuren doen, spreken over weken tussen 40 en 49 uur. Eén op de vier werknemers met overuren werkt zelfs vijftig uur of meer per week.

Die overuren worden meestal niet betaald, zo blijkt nog. Slechts 36 procent van de mensen die overwerken krijgen een compensatie, de overige 64 procent krijgt geen cent voor zijn overuren.

Als de cijfers vergeleken worden met die van hetzelfde onderzoek twee jaar geleden, blijkt dat het aantal overwerkers toch een beetje gedaald is: van 72 naar 69 procent. Op Europees vlak is er wel een lichte stijging te bemerken, van 68 procent naar 73 procent.

Meer dan 21.000 bezoekers van de Stepstone-jobsites in acht landen namen deel aan het onderzoek. De Italianen blijken de ergste workaholics te zijn. Liefst 80 procent van hen presteert overuren. De Denen houden zich doorgaans aan hun voorziene werkuren. Meer dan de helft van hen doet zelden overuren.