Turkse hackers zijn er in geslaagd om de webserver van de stad Antwerpen (antwerpen.be) een tijdlang te defacen of ‘onthoofden’. Daarbij wordt de normale inhoud van de ontvangstpagina vervangen door een boodschap van de hackers.
Door de actie was onder meer de site van het Antwerpse OCMW een tijdje onbeschikbaar, zo meldde de weblog Security4all gisteren. Uit de handtekening die de hackers achterlaten, blijkt dat de daders Turkse nationalistische groepen zijn die aandacht eisen voor het conflict tussen Turkije en de Koerdische verzetsorganisatie PKK.

Dergelijke groepjes, met namen als Ayyildiz, Powerdream en International Force, hebben de voorbije maanden in verschillende landen al duizenden websites tijdelijk kunnen platleggen. Twee weken geleden kraakten ze ook de site van het Vlao, het Vlaams Agentschap Ondernemen. De meest opzienbarende kraak was die van de website van het ministerie van Defensie, begin dit jaar.

Maar ook tal van kleinere, minder bezochte websites — die doorgaans slecht beveiligd zijn — werden en worden het slachtoffer van de praktijken. Dat de aanvallen in golven komen, komt doordat de hackers vaak inbreken bij hostingbedrijven (die websites beheren tegen betaling), waar ze in één klap een hele reeks sites kunnen kraken.