Het Duitse technologieconcern Siemens, dat getroffen is door een corruptieschandaal, gaf donderdag toe dat de omvang van de verdachte transacties hoger uitvalt dan verwacht.
Zo is er sprake van 1,3 miljard euro aan verdachte sommen, voor de periode tussen 2000 en 2006. Eerder werd de zwarte kas op zowat 449 miljoen euro geschat. Met die zwarte kas werden in het verleden mensen omgekocht om contracten binnen te halen.

Siemens gaf donderdag toe dat de corruptie alle activiteiten treft (en dus niet alleen de divisie Communications). Er lopen onderzoeken tegen Siemens in Duitsland, maar ook in Zwitserland, Italië, Griekenland, China, Hongarije, Indonesië, Noorwegen, Israël en Rusland.

'We zullen er alles aan doen om de rekeningen uit het verleden te vereffenen', verklaarde de nieuwe topman van Siemens, Peter Löscher, donderdag. Hij beklemtoonde dat de 1,3 miljard euro verdachte sommen 'definitief' is. Maar er zullen waarschijnlijk nog boetes en advocatenkosten volgen, misschien in de VS waar beurswaakhond SEC een onderzoek is gestart.

Siemens kwam donderdag ook met resultaten voor het vierde kwartaal en die vielen hoger uit dan verwacht. De bedrijfswinst kwam uit op 1,99 miljard euro. Dezelfde periode vorig jaar was dit nog 749 miljoen euro.

Alle divisies tekenden in het vierde kwartaal een beter operationeel resultaat en hogere marges op. Netto was er wel nog een verlies (74 miljoen), als gevolg van onder meer de smeergeldaffaire en de verkoop van de auto-eletronica-afdeling VDO. De omzet steeg met 9 procent tot 20,2 miljard.

Ook voor het boekjaar 2008 is het bedrijf optimistisch. Siemens gaat ook zijn structuur fors vereenvoudigen.