De Europese Centrale Bank heeft de rente onveranderd gelaten op vier procent. De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, is ongerust over de sterke euro en de inflatie in de eurozone.
Het onveranderd laten van de rente was algemeen verwacht.

'De sterke toename van de inflatie is een reden voor ongerustheid', zei Trichet tijdens een persconferentie in Frankfurt. In oktober bedroeg de inflatie 2,6 procent op jaarbasis. De dure voedings- en energieprijzen liggen aan de basis.

Ook de volgende maanden zou de inflatie 'significant' boven de 2 procent liggen, dat is hoger dan waar de Centrale Bank naar streeft. De voorzitter van de ECB verwacht zich niettemin aan een meer gematigde evolutie van de prijzen in 2008.

De basis van de economie blijft gezond in de eurozone, hoewel Trichet de gevolgen van de Amerikaanse hypotheekcrisis wil afwachten. 'De ECB is klaar om in te grijpen indien nodig, maar heeft meer informatie nodig vooraleer ze een beleidsbeslissing neemt", zei Trichet.

De euro bereikte woensdag een nieuw recordniveau van 1,4731 dollar. Eerder op de dag liet ook de Bank of England de rente onveranderd.