EADS, de moedermaatschappij van vliegtuigbouwer Airbus, gaat nog meer besparen dan in het huidige herstructureringsprogramma Power8. Het bedrijf kwam donderdag met een groter kwartaalverlies dan vorig jaar en moest ook een winstwaarschuwing geven voor het volledige boekjaar.
De problemen waarmee het bedrijf te kampen heeft, zijn de dure euro en de vertraging met de ontwikkeling van het militaire vliegtuig A400M. Dat programma heeft een vertraging van 6 maanden tot een jaar en volgens topman Louis Gallois moet een 'serieuze inspanning' worden geleverd. Airbus kampte eerder al met vertragingen in het A380-programma.

Als gevolg van de problemen met de A400M, moest EADS voor 1,37 miljard euro voorzieningen nemen. Hierdoor viel het nettoverlies in het derde kwartaal hoger uit dan verwacht, tot 776 miljoen euro. Dezelfde periode vorig jaar was er nog een nettoverlies van 189 miljoen euro. Voor het volledige boekjaar zou amper een resultaat in evenwicht (break-even) kunnen worden gerealiseerd.

Daarnaast is er nog het probleem van de dure euro, terwijl concurrent Boeing kan profiteren van een alsmaar goedkopere dollar.

Volgens Louis Gallois zijn er dan ook extra 'effeciëntie-maatregelen' nodig. EADS wil voor 1 miljard euro kosten gaan besparen. Hij trad niet in detail of er hierdoor opnieuw banen moeten worden geschrapt. Bij Airbus verdwijnen de volgende vier jaar al 10.000 banen, in het kader van het lopende Power8-herstructureringsprogramma.