De Georgische presdient Michaïl Saakasjvili heeft vanmiddag vervroegde presidentsverkiezingen aangekondigd. Die zullen plaatsvinden op 5 januari. De beslissing komt na een manifestatiegolf van de oppositie die om zijn ontslag vraagt.
De verkiezingen waren normaal gepland voor 2008, maar volgens Saakasjvili moet het volk zijn vertrouwen veel eerder kunnen uitspreken. Met de aankondiging van de vervroegde verkiezingen, hoopt Saakasjvili de lont uit het kruitvat te halen en de politieke crisis die in Georgië is ontstaan, te bezweren.

Saakasjvili kondigde woensdag de noodtoestand af. Het Georgische leger heeft vandaag in de hoofdstad Tbilisi het parlementsgebouw en de omliggende straten afgegrendeld, melden plaatselijke media. Soldaten versperden eveneens de toegang tot openbare plaatsen om nieuw protest tegen Saakasjvili te verhinderen.

Sinds de noodtoestand van kracht is, is alleen de Georgische televisie nog in de ether. Regeringskritische kanalen of buitenlandse nieuwszenders zoals CNN en BBC World zijn niet meer toegelaten.

De noodtoestand geldt normaal voor twee weken. Nadien wil de oppositie opnieuw met massale demonstraties tegen het beleid van de pro-westerse president betogen. ‘Onze toorn is niet gebroken. We gaan in ieder geval voort’, zei voorzitter Iwlian Chaindrawa van de Republikeinse Partij. Door het brutaal optreden tegen vreedzame betogers heeft Saakasjvili getoond dat het in het Westen bestaande beeld van hem als een democraat vals is, zegt Chaindrawa.

De Georgische oproerpolitie trad woensdag met rubberkogels, het waterkanon en traangas op tegen demonstranten in Tbilisi. De afgelopen twee dagen hadden 587 mensen, onder wie 30 politiemensen, verzorging in een ziekenhuis nodig.

Rusland heeft intussen drie Georgische diplomaten als 'personae non gratae' verklaard en beveelt hun uitwijzing. Het reageert daarmee op de aantijgingen van Georgië, als zou Moskou de Georgische oppositie steunen, een beschuldiging die het Kremlin ontkent.

Volgens een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken probeert de Georgische president met de beschuldigingen zijn gebrek aan leiderschap en competentie om de interne problemen op te lossen te maskeren.

Woensdag besloot Saakasjvili al Russische diplomaten in Georgië uit te wijzen omdat ze zouden gespioneerd hebben.