'Dieselprijs nu al hoger dan in buurlanden'
Volgens automobilistenorganisatie Touring is de dieselprijs in België nu al hoger dan in de buurlanden, met uitzondering van Duitsland. De voorwaarde dat de dieselprijs in België hoger moet liggen dan in de buurlanden is dus quasi vervuld, aldus Moniek Denhaen, woordvoerster van Touring.
Touring vindt ook dat de bijkomende voorwaarde die de regering koppelt aan de accijnsverlaging niet door de beugel kan. 'Van die voorwaarde is nooit sprake geweest', aldus Denhaen. Zij vreest dat het een manoeuvre is van de regering om de accijnsverlaging uit te stellen en intussen zoveel mogelijk geld naar de staatskas te doen vloeien.

Touring vergeleek de dieselprijzen in België met de prijzen in de buurlanden. Daaruit blijkt dat diesel in België met een prijs van 1,252 euro per liter nu al duurder is dan Nederland (1,245 euro/l), Luxemburg (1,047 euro/l) en Frankrijk (1,249 euro/l). Enkel in Duitsland ligt de prijs nog hoger (1,293 euro/l).

Maar ook de hoge prijzen voor benzine zijn volgens Touring een probleem. Zo ligt de prijs voor benzine 95 (1,489 euro/l) hoger dan in Luxemburg, Duitsland en Frankrijk en piekt de prijs voor benzine 98 boven de 1,5 euro.