LONDEN - Twee van de zogenaamde 'Tapas Nine', de vrienden waarmee het Britse echtpaar Kate en Gerry McCann in het Portugese vakantieoord Praia da Luz dineerden op de avond dat hun dochtertje Madeleine verdween, hebben de politie niet gezegd dat zij hun verklaringen willen wijzigen. Dat heeft de Britse nieuwszender SkyNews donderdag gemeld.
Gerry en Kate McCann aten tijdens hun vakantie in de Portugese Algarve elke avond samen met zeven Britse vrienden in een tapasbar op enkele tientallen meters van hun vakantieappartement in Praia da Luz. Daarbij lieten ze telkens hun kinderen alleen achter. Op 3 mei verdween tijdens zo’n etentje de toen bijna vierjarige Madeleine.

In het onderzoek zijn die vrienden al verhoord. Er waren de voorbije dagen echter berichten dat de Portugese speurders in het kader van een algehele herziening van het onderzoek de zogenaamde 'Tapas Nine' opnieuw willen ondervragen.

De advocaten van twee van die vrienden hebben volgens de gezaghebbende Spaanse krant El Mundo de speurders 'onlangs' gecontacteerd, om te zeggen dat hun cliënten opnieuw willen verhoord worden om 'details van hun originele verklaringen te kunnen ’corrigeren’'. De twee zouden hebben gevraagd anoniem te blijven om niet onder druk te komen van de McCanns.

Volgens woordvoerder Clarence Mitchell van het gezin McCann hebben alle leden van de Tapas Nine tijdens een contactname na het bericht van El Mundo, overgenomen door de Britse pers, gezegd dat het bericht 'volledig onwaar' is.

Volgens de Britse krant Daily Mail van woensdag zijn er berichten dat de Portugese politie vier van de 'Tapas Nine' tot formele verdachten zou willen uitroepen. Een Brits zondagsblad indentificeerde hen als Russell O’Brien en zijn partner Jane Tanner, en Matthew Oldfield en David Payne.

In de verdwijningszaak zijn beide McCanns al formeel verdacht, net als de nabij de vakantieclub wonende Brit Robert Murat. Die drie zouden volgens de Daily Mail het gezelschap kunnen krijgen van de vier vrienden nadat de Portugese speurders 'inconsistenties' in hun verklaringen heeft ontdekt.