De Franstalige kranten reageren donderdag scherp op de eenzijdige stemming door de Vlamingen van het voorstel om de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen.
'De wet van de sterkste', titelen Le Soir en La Libre Belgique, daags na de stemming in de Kamercommissie.

'België niet opgehouden te bestaan'

'Het Vlaanderen dat er een triomfalistisch discours op na houdt, gedraagt zich alsof het een verdrukte minderheid is, weinig zelfverzekerd, ongerust over zijn toekomst, omringd door vijanden. Zonder het gebruik van wapens - gelukkig maar - wil het, zoals de Serviërs en Bosniërs, een taalzuiver grondgebied', schrijft Michel Konen, de hoofdredacteur van La Libre.

Hij vindt dat 'het sterke Vlaanderen op een meelijwekkende manier zijn zwakte heeft getoond'. 'Door voor de confrontatie te kiezen, heeft het zijn enige patroon verschoten. Gedurende vele maanden zal het wetsvoorstel wegkwijnen in het woud van parlementaire procedures'.

'Maar zelfs al wordt achterdocht de norm', dixit de editorialist, is paniek niet aan de orde. 'België is gisteren niet opgehouden te bestaan' en 'de socio-economische prioriteiten moeten meer dan ooit worden aangepakt'.

'Vlamingen kunnen smaak te pakken hebben'

In Le Soir waarschuwt Béatrice Delvaux de Franstalige partijen die deel zullen uitmaken van de volgende federale regering. 'Tussen de belangen van de Belgen en die van Vlaanderen kan het noorden van het land zonder compromissen kiezen', luidt het.

'De Vlamingen hebben een taboe doorbroken en kunnen de smaak van hun eenzijdige daad te pakken hebben', gaat Delvaux voort. De stemming in de Kamercommissie is volgens haar een randfenomeen, noch het resultaat van uitzonderlijke omstandigheden. 'Het is het gevolg van diepe en voortaan opgeëiste tegenstellingen tussen Vlamingen en Franstaligen'.

'Echternach was niet nodig'

Als het was om dit te bereiken, hadden we ons die 150 dagen processie van Echternach kunnen besparen, vindt l'Echo-hoofdredactrice Martine Maelschalck.

'Men had snel een socio-economische regering moeten samenstellen (hetgeen de oranje-blauwe verkiezingsuitslag van 10 juni mogelijk maakte) en parallel de commissie voor de staatshervorming, die de ernstige toestand vereiste, oprichten. Werkend, producerend en exporterend België is moe. Het is het beu groen te lachten met het sarcasme van zijn commerciële concurrenten', luidt het.

'Leterme is alles behalve staatsman'

In La Dernière Heure klinkt verontwaardiging over het feit dat de Franstaligen, 'die werden vernederd door hun Vlaamse 'partners', bereid zijn om voort te gaan met oranje-blauw.

'En met dezelfde piloot aan het stuur die definitief het bewijs heeft geleverd dat hij alles behalve een staatsman is en bovendien lijdt aan de pathologische onkunde om ook maar het minste compromis te forceren', klaagt Christian Carpentier aan.

'Het einde van oranje-blauw aankondigen. Hun belofte nakomen om Yves Leterme onmiddellijk zijn opdracht aan de koning te laten teruggeven. Het zijn twee dingen waar we ons woensdag met recht en rede aan mochten verwachten vanwege MR en cdH. Ze zouden coherent en logisch zijn geweest gezien de historisch zwaarwichtigheid van de feiten', aldus nog Carpentier.

'Mythe België stort in'

Voor de kranten van de groep Vers l'Avenir is de impasse 150 dagen na de verkiezingen compleet, zowel institutioneel als politiek, cultureel als menselijk.

'De mythe België, waar compromissen worden gesloten, stort in. Vanaf nu moet niet enkel een crisette worden overwonnen, maar is er nood aan een collectieve therapeutische sessie', schrijven de kranten.

'Einde van Belgisch politiek model'

Eenzelfde geluid bij Sud Presse.