Op Euronext Brussel is de Bel20 flink lager gedoken bij de opening. Een aantal zwaargewichten trekken de index omlaag na de publicatie van ontgoochelende resultaten. Vooral InBev krijgt een mokerslag na cijfers die, op de marges na, over de hele lijn ontgoochelden. Het aandeel verloor bij aanvang van de handel 9,3 procent en dat verlies is intussen aangezwollen. Ook Fortis en Delhaize krijgen rake klappen na hun kwartaalrapport.


Omstreeks 10.20 uur staat de Bel20 3,5 procent in de min op 4.098,37 punten. Daarmee presteert de Brusselse sterindex heel wat slechter dan de overige Europese beurzen, die de verliezen nog kunnen beperken tot ongeveer anderhalve procent. In de Bel20 gaat enkel Belgacom hoger, de 18 overige aandelen moeten verlies slikken.

Grootste boosdoener is InBev, dat 10,7 procent lager duikt. Voorbeurs was de Belgisch-Braziliaanse brouwer met cijfers naar buiten gekomen die duidelijk onder de analistenverwachtingen bleven. Enkel op het vlak van de marges viel er goed nieuws te rapen. InBev had onder meer te lijden onder de slechte zomer in West-Europa, een lager dan verwachte verkoop in China en de hogere grondstofprijzen.

Ook Fortis had weinig nieuws in huis waar de beleggers zich aan konden opwarmen. De nettowinst daalde met 10 procent tot 797 miljoen euro in het derde kwartaal. Dit kwartaalresultaat ligt 100 miljoen euro onder de verwachtingen van analisten. Het resultaat is er naar: het aandeel verliest 5,7 procent tot 18,58 euro.

Ook de andere financials staan in de min. In de Verenigde Staten maakte na Merrill Lynch en Citigroup nu ook Morgan Stanley bekend forse boekverliezen op hypotheekgerelateerde activa te nemen. De zorgen over een verregaande impact van de Amerikaanse hypotheekcrisis zijn dus weer present. KBC zakt 2,3 procent tot 88,01 euro en Dexia verliest 2,45 procent tot 18,33 euro.

Delhaize krijgt een klap van 6,1 procent op 59,71 euro. De detailhandelsgroep kwam naar buiten met een wisselvallig kwartaalrapport. De activiteiten in de VS en Griekenland boerden het afgelopen trimester goed, maar de resultaten in België hadden te lijden onder de slechte zomer en de toenemende concurrentie. Op groepsniveau werden de cijfers bovendien gedruk door de forse verzwakking van de dollar. Sectorgenoot Colruyt deelt in de klappen en noteert 3,7 procent lager op 138,12 euro.

De Luikse beeldservergroep EVS boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 10 miljoen euro, in lijn met de verwachting van analisten. Een jaar eerder bedroeg het resultaat nog 11 miljoen. EVS keert eind november een interimdividend van 0,80 euro per aandeel uit. Het aandeel staat 0,4 procent lager op 79,49 euro.

De telecommunicatiegroep Zenitel heeft over de eerste 9 maanden van 2007 een omzet behaald van 69,3 miljoen euro, tegen 83,4 miljoen euro over dezelfde periode vorig jaar. Zenitel wijt de lagere omzet aan de zwakke vraag naar 3de partij radiotoestellen in Nederland (LARA) en Belgie (ASTRID). Het aandeel verliest 1,3 procent tot 2,22 euro.