PS vraagt stopzetting onderhandelingen
De PS vraagt dat de regeringsonderhandelingen worden stopgezet en dat de koning de zaak terug in handen neemt met nieuwe gesprekken. PS-voorzitter Di Rupo probeert zijn partij opnieuw aan mee aan tafel te krijgen.
De onderhandelingen louter opschorten zoals de Franstalige oranje-blauwe partijen hebben aangekondigd, komt neer op door de knieën gaan voor de Vlaamse dominantie, zei de voorzitter van de Franstalige socialisten, Elio Di Rupo, vanmorgen op de RTBF.

‘Het minimum minimorum is vandaag niet een schorsing (...) De onderhandelingen moeten worden stopgezet. Leterme moet naar de koning gaan en hem vragen: ‘Sire, herneem de onderhandelingen, het is uw rol de eenheid in het land te bewaren’, zei Di Rupo.

Voor de PS-voorzitter moeten koninklijke consultaties bepalen wat mogelijk is. ‘Hier probeert men de zaken op te lappen alsof het louter een technische daad was. Maar wat gaan we morgen doen. Gaan we door de knieën gaan omdat de Vlamingen ons willen domineren?’, vroeg hij zich af.

De PS krijgt opnieuw een rol in het hele debat doordat de Franse Gemeenschap een belangenconflict inroept. Zowel minister-president Marie Arena als parlementvoorzitter Jean-Francois Istasse zijn PS'ers. Op die manier moet de partij langer louter oppositie voeren, een rol die haar nog niet honderd procent ligt.

Nationale Conferentie

Di Rupo riep gisteren al op tot het houden van een grote nationale conferentie, waar 'alle democratische partijen van Noord en Zuid' mogen aanschuiven. Die conferentie moet 'het vertrouwen en het respect herstellen'. Dat die geschaad zijn, daarvoor ligt de verantwoordelijkheid natuurlijk exclusief bij oranje-blauw. De conferentie moet tenslotte getuigen van staatsmanschap, een kwaliteit die Di Rupo met zijn oproep op zichzelf doet afstralen.