De parlementsverkiezingen in Pakistan zullen plaatsvinden op 15 februari, dat is een maand later dan gepland. De noodtoestand, die al zes dagen duur, zou in december opgeheven worden. Dat zegt procureur-generaal Mohammad Qayyum.
De aankondiging komt er na sterke internationale druk. In de nacht van woensdag op donderdag had de Amerikaanse president Bush nog een telefoongesprek met Musharraf.

Volgens de Pakistaanse staatstelevisie herhaalde Musharraf woensdag zijn belofte om af te treden als legerleider voordat hij de eed aflegt voor zijn tweede mandaat als president. Een datum werd niet genoemd.

Oppositieleidster en voormalig premier Benazir Bhutto was niet onder de indruk. Zij noemde Musharrafs toezegging veel te vaag. Er moet een exacte verkiezingsdatum komen en er moet een datum bekend worden gemaakt waarop Musharraf zijn functie als legerleider neerlegt, zei Bhutto. ‘Dit is een vage verklaring. Wij willen dat hij zijn uniform op 15 november uittrekt.’

Woensdagavond riep Bhutto op massaal te protesteren tegen de noodtoestand. De Pakistaanse politie waarschuwde haar ondertussen dat er mogelijk nieuwe aanslagen tegen haar gepleegd zullen worden. De politie spreekt van mogelijke zelfmoordaanslagen op een bijeenkomst van Bhutto’s liberale Pakistaanse volkspartij (PPP). Die komt vrijdag bijeen in een voorstad van de hoofdstad Islamabad.

Volgens de PPP zijn sinds het afkondigen van de noodtoestand al zeshonderd van haar leden aangehouden. De politie houdt op honderd veertig personen. In totaal zouden er, opnieuw volgens de politie, al meer dan drieduizend betogers aangehouden zijn.