Als er geen nieuwe regering in zicht is, gaat ontslagnemend minister van Justitie, Laurette Onkelinx (PS), over tot extra investeringen in het gevangeniswezen. Dat zou een nieuwe beleidsdaad zijn, wat hoogst uitzonderlijk is voor een regering van lopende zaken. Ze acht zich niet verantwoordelijk voor de ontsnapping van Nordin Benallal.
Aftredend PS-minister Onkelinx reageerde woensdag in de Kamercommissie Justitie op de ontsnapping van gangster Nordin Benallal uit de gevangenis van Itter bijna twee weken geleden. Onkelinx acht zich niet verantwoordelijk. Ze denkt aan nieuwe investeringen in de beveiliging van de gevangenissen, meldt De Tijd.

Netten

Onkelinx verwijst zeer concreet naar het spannen van netten boven vijf gevangenissen in Brugge, Hasselt, Lantin, Andenne en Itter. Die kunnen verhinderen dat gevangenen kunnen ontsnappen met een helikopter, zoals dat gebeurde bij de ontsnapping van Benallal. Dat project zou ruim 3 miljoen euro kosten.

Onkelinx wil de netten zo snel mogelijk hangen, maar ze vroeg zich in Gazet van Antwerpenaf of ze in een periode van lopende zaken zelf mag beslissen over drie miljoen euro.