Ook in België opnieuw brandstichtingen
De politie onderzoekt het uitgebrande voertuig in de Van Kerckhovestraat in Antwerpen Foto: was
BRUSSEL - Vannacht hebben onbekenden voertuigen in brand gestoken in Gent, Antwerpen, Lokeren en Brussel. Ook in Mechelen en Winterslag was dat het geval. In totaal waren er vannacht twintig gevallen van opzettelijke brandstichting. ,,Het gaat telkens om alleenstaande gevallen. Er vielen geen gewonden en er was geen sprake van samenscholingen.'', zegt woordvoerder Fernand Koekelberg van het Coördinatie- en Crisiscentrum van de federale regering.
In de Brusselse gemeente Sint-Gillis vatte aan de Jacques Francksquare een geparkeerde bestelwagen vuur. Vier minderjarigen werden opgemerkt door getuigen en gevat door de ordediensten. Ze zijn ter beschikking gesteld van de jeugdparketten in Brussel en Charleroi.

Ook in Lokeren werd de vermoedelijke dader van een brandstichting gevat, meldt het parket van Dendermonde. De politie is nog op zoek naar twee andere personen die bij de brandstichting betrokken zouden zijn. Om 21.30 uur gisteravond zag een voorbijganger dat er op een parkeerterrein aan het Aardeken in Lokeren een wagen in brand stond. Al snel bleek dat het om brandstichting ging. De benzinedop van de wagen was afgedraaid en er liep een benzinespoor naar de wagen.

In Antwerpen werd rond 19.30 uur in de Van Kerckhovestraat brand gesticht. De politie heeft twee jongemannen van 17 en 19 jaar gearresteerd. ,,We beschikken over voldoende aanwijzingen dat ze bij de brandstichting van het voertuig betrokken waren'', zegt Dominique Reyniers van het Antwerpse parket.

De verdachten werden kort na de feiten met brandwonden in het Stuivenbergziekenhuis opgenomen. Vermoedelijk zijn ze door hun eigen brandbom gewond geraakt. Ze zouden er niet zo best aan toe zijn. Beiden werden gearresteerd en onder bewaking geplaatst. De jonge kerel van 19 staat bij de politie bekend voor het toebrengen van slagen, het aanbrengen van vernielingen en weerspannigheid. Zijn minderjarige kompaan is niet bekend.

Er was ook een brandstichting van een bestelwagen op de Mariemontkaai in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Het vuur sloeg daar over naar een andere auto die ook beschadigd raakte. Verder werd een Molotovcocktail gegooid op een auto in centrum Brussel, maar het voertuig vatte geen vuur. Een gelijkaardig geval heeft zich voorgedaan in de Edmond Machtensstraat in Molenbeek, maar daar zou de wagen wel vuur gevat hebben. Aan het metrostation Clemenceau in Anderlecht heeft een bestelwagen vuurgevat, maar daar is het niet duidelijk of het om brandstichting gaat.

In Sint-Amandsberg bij Gent hebben twee onbekenden kort na 21 uur in de Kriekerijstraat een Opel Omega in brand gestoken. De branddeskundige heeft sporen van een brandversneller gevonden en getuigen hebben de daders zien weglopen.

Onbekenden hebben rond 23 uur op het Middenkruis in Winterslag een voertuig in brand gestoken. De Ford Fiesta stond op de oprit voor een woning. Het vuur sloeg over naar een tweede auto, die naast de Ford geparkeerd stond. De lokale politie Genk onderzoekt de zaak.

Gisteravond werd ook een auto in brand gestoken in Mechelen. De auto werd in brand gestoken in Geerdegem Schonenberg, een straat vlakbij de snelweg E19. Ook hier ging het om een alleenstaand feit.

In het stadscentrum van Namen werden vuilnisbakken in brand gestoken. Op één plaats, in de rue des Brasseurs, sloeg het vuur over op een auto. De politie vermoedt dat de vandalenstreken het werk waren van studenten, wat vaker voorkomt in de studentenstad Namen.

In de Henegouwse gemeente Saint-Ghislain is om 0.30 uur een geparkeerde wagen uitgebrand. De lokale politie vermoedt brandstichting. De brandweer vond geen sporen van een brandversneller. Het onderzoek loopt nog.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig