Regeringen en bedrijven vragen ECB rente niet te verhogen
Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB). Foto: reuters
BRUSSEL - De economische groei in de eurozone zal dit jaar 1,3 procent bedragen en volgend jaar 1,8 procent. Dat stelt de Europese werkgeverskoepel Unice. De werkgevers dringen aan op meer begrotingsdiscipline, vooral om te vermijden dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente niet verhoogt.
Unice voorspelt een inflatie van 2,2 procent voor dit en volgend jaar. De hoge olieprijs blijft echter een onberekenbaar risico, zowel voor inflatie als voor groei. Unice vraagt de ECB niet te grijpen naar een interestverhoging als middel om de inflatie te bekampen. Ook de ministers van Financiën van de eurozone vroegen daar maandagavond om. Volgens de ministers heeft de hoge olieprijs nog geen ,,secundaire effecten''.

De hoge olieprijs doet met andere woorden geen andere prijzen stijgen. In de eerste plaats wordt dan bedoeld dat de lonen niet evenredig stijgen met de olie, wat het gevaar op inflatie flinkt tempert. De ministers waarschuwden de ECB dat een renteverhoging de economische herleving kan schaden.

Volgens de werkgeverskoepel is die economische groei sowieso al gematigd, door een aantal tegenvallers, waaronder de olieprijs. De bedrijven voorspellen een lichte daling van de werkloosheid. Een sterkere daling zou het consumentenvertrouwen ten goede komen, daarom zijn sociaal-economische maatregelen nodig.