BAGDAD - Er is alweer een advocaat van een van de medeverdachten van Saddam Hussein vermoord. Adel al-Zubeidi, die de verdediging voerde voor voormalig vice-president Taha Yassin Ramadan, werd vandaag het slachtoffer van een moordaanslag in het westen van de Iraakse hoofdstad Bagdad.
Het is de tweede moordaanslag op een advocaat van een lid van het gevallen Iraakse regime binnen een maand. Op 20 oktober, een dag na het begin van het proces tegen Saddam en zijn handlangers, werd advocaat Saadoun al-Janabi uit zijn kantoor ontvoerd. Het lichaam van Al-Janabi, die de voorzitter van de vroegere revolutionaire rechtbank Awad al-Bandar verdedigde, werd enkele uren later teruggevonden op het trottoir niet ver van zijn kantoor met twee schotwonden in het hoofd.

De aanslag op Al-Zubeidi vond dinsdagmiddag plaats in de wijk Adil in Bagdad. Een auto met gewapende mannen kwam naast de auto van de advocaat rijden, waarop de mannen het vuur openden. Bij de aanslag raakte een andere advocaat die met Al-Zubeidi meereed, gewond.

Al-Obeidi, die ook lid is van het team advocaten dat Saddam en zijn trawanten bijstaat, beschuldigde de Iraakse overheid niets te doen om de veiligheid van de advocaten te waarborgen. Ook zou de politie de eerste moord, op Al-Janabi, nauwelijks hebben onderzocht. "We eisen een diepgaand onderzoek en zware straffen voor de criminelen die deze terroristische misdaad tegen advocaten die enkel hun werk doen, op hun geweten hebben", zei hij.