BRUSSEL- De West-Vlaamse voedingsgroep Vandemoortele neemt de Franse groep Cottes, Frans marktleider in diepgevroren traditioneel brood, over. Een overnameprijs werd niet vrijgegeven.
De overname, aldus Vandemoortele in een mededeling, betekent een belangrijke stap vooruit in de strategie van Vandemoortele om één van haar kernactiviteiten (diepgevroren bakkerijproducten) verder uit te bouwen. ,,De markt voor traditionele broodspecialiteiten groeit in heel Europa'', luidt het. Met Cottes verwerft Vandemoortele, de tweede grootste Belgische voedingsgroep, een belangrijke positie voor traditioneel brood op de Franse markt en verwerft het een stevig platform om het traditioneel brood in de andere Europese landen waar het actief is, op de markt te brengen.

Cottes zal dit jaar een omzet realiseren van 45 miljoen euro. Het heeft twee fabrieken in Zuid-Frankrijk, bij Toulouse en Perpignan, en telt 220 medewerkers. Vandemoortele concentreert zich op drie kernactiviteiten: sojaproducten (Alpro en Provamel), diepvries bakkerijproducten en verpakte margarines en vetten. In januari verkocht de groep nog haar divisie mayonaise en sauzen aan de Duitse Hamker groep. Dat betekende de afronding van haar uitstap uit niet-kernactiviteiten.

Vandemoortele telt 29 vestigingen in elf Europese landen en heeft 2.700 medewerkers. In 2003 werd een omzet gerealiseerd van 837 miljoen euro.