Vanden Stock en D'Onofrio wisselen van truitje
Foto: photo news
Voetbalclubs Anderlecht en Standard hebben officieel de strijdbijl begraven. Roger Vanden Stock, voorzitter van Anderlecht, en Luciano D'Onofrio, manager bij Standard, wisselden, voor de ogen van de voltallige Vlaamse sportpers en het goedkeurende oog van Alain Courtois, truitjes met elkaar.
Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock arriveerde om 10u33, drie minuten later dan afgesproken, en stapte zich verontschuldigend uit zijn wagen.

Maar de man aan wie hij zijn verontschuldigingen wilde richten, de sterke man van Standard Luciano D'Onofrio, was dan nog niet gearriveerd. Pas om 10u56 kwam hij met zijn Porsche de oprijlaan opgereden. Roger Vanden Stock trok de wenkbrauwen op. Excuses van D'Onofrio kwamen er niet.

Alain Courtois, de drijvende kracht achter de publieke verzoening, voerde het woord. Dat de twee grootste clubs van België in conflict lagen, dat moest zo snel mogelijk worden opgelost, zo sprak hij.

Eigenlijk hadden Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock en Luciano D'Onofrio de voorbije weken steeds contact gehouden. Nu betrof het een geste naar het publiek.

Roger Vanden Stock zei nog dat er een supportersactie zou plaatsvinden om ook tussen de rivaliserende achterbannen het respect te herstellen. De ontmoeting werd afgesloten met een omhelzing, drink en etentje.

De symbolische daad vond plaats op symbolisch terrein. Want zoals de Eerste Wereldoorlog formeel werd beëindigd in het kasteel van Versailles, werd de vredespijp vandaag gerookt op het kasteel van Hélécine.


Hélécine ligt in Waals-Brabant en is niet per toeval uitgekozen. Het ligt namelijk nagenoeg halverwege tussen Luik en Brussel. Of voor de geografen onder ons: van de Theo Verbeecklaan in Anderlecht is het zo'n 54 kilometer naar het kasteel van Hélécine. De Rue de la Centrale, waar Sclessin gevestigd is, ligt 49 kilometer verder.

De relatie tussen Anderlecht en Standard was de voorbije maanden compleet verzuurd. Vooral nadat Standard-speler Axel Witsel in de topper tegen Anderlecht Marcin Wasilewski een dubbele beenbreuk had getrapt, leefden de Brusselse en Luikse club op voet van oorlog. Ook de onderhandelingen die Standard voerde met Jelle Van Damme werden door Anderlecht niet geapprecieerd.