Amerikanen laten Belgisch Satan-bier uit rekken halen
Foto: rtyr
In twee winkels in Mount Pleasant, een gemeente in de Amerikaanse staat South Carolina, is het Belgisch bier Satan uit de rekken gehaald omdat klanten er aanstoot aan namen. Dat schrijft het Amerikaanse weekblad Charleston City Paper woensdag op zijn website.
Satan wordt gebrouwen door brouwerij De Block in Peizegem (Merchtem). In Charleston (South Carolina) zou het bier vorig jaar op de markt gekomen zijn, nadat een verbod op zware bieren werd opgeheven. In Mount Pleasant, vlakbij Charleston, zou het bier in het voorjaar al uit de rekken gehaald zijn van twee supermarkten.

"We willen bij niemand verontwaardiging opwekken", zei Bill Trull, general manager van de Piggly Wiggly-winkels. "Als ik een six-pack verkoop, maar tegelijkertijd tien klanten boos maak, dan is het de investering niet waard. We zijn in het Zuiden van de Verenigde Staten. We moeten voorzichtig zijn met wat we uitstallen voor onze gezinnen". Volgens Trull waren er ook klachten over andere producten met provocerende namen.

Ook op andere plaatsen in de VS zou het Satan-bier omstreden zijn. Zo zouden er in Houston leden van een kerkgemeenschap gedemonstreerd hebben voor een kruidenier om te eisen dat het bier uit de rekken werd genomen. Zoniet zou de kerk de winkel boycotten.

Charlotte Rowell van de Amerikaanse distributeur van Satan, Noble Union Trading, zei dat er "een christelijke fundamentalist schuilt achter iedere boom". Ze verwees naar een verbod in de staat Florida op Satan-bier, nadat de alcoholautoriteiten er vaststelden dat net dat bier aan een minderjarige werd verkocht.

Brouwerij De Block maakt zich desondanks weinig zorgen. "Ondanks de crisis in de Verenigde Staten doen we er het heel goed", zegt verantwoordelijke Paul De Block.

"Het is een probleem op enkele plaatsen in de zogenaamde bijbelgordel, waar religie belangrijk is. Ik wil mij niet mengen in die discussie. Wij hebben gewoon een heel andere visie. De naam Satan verwijst naar het harde labeur bij de stookketels in de brouwerij, dat de werknemers vroeger al eens een hel durfden te noemen. We zijn trouwens niet de enige: in België heb je onder meer Duvel en Lucifer, in Frankrijk Bière du Demon".

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig