‘Oulematou was de parel van mijn kroon’
Oulematou Niangadou (25) werd vanmiddag op het proces Van Themsche door haar familie omschreven als een opgewekte en genereuze meid, die graag grapjes maakte en hield van het leven. ‘Oulematou was de parel aan mijn kroon’, zei haar moeder.
Het slachtoffer en Luna waren onafscheidelijk en verdienden het niet om zo te sterven. Dat verklaarden de familieleden van de vermoorde kinderoppas maandagnamiddag op het proces van Hans Van Themsche.

Oulematou was naar België gekomen om de financiële situatie van haar familie te verbeteren. Haar vader was vroeger een welgesteld zakenman, maar toen hij ziek werd, ging hun financiële toestand er fel op achteruit.

Oulematou, de oudste dochter, hielp haar moeder door stoffen te verkopen. Ze wilde echter een beter leven voor haar dochtertje, dat ze aan een gestrand huwelijk met haar neef had overgehouden, en voor haar familie.

‘Het was Oulematou’s droom om enkele taxi’s te kopen en om dan haar eigen bedrijfje te starten. Ze trok naar België om die droom te kunnen waarmaken’, zei haar oom Modibo Demba. Het beviel Oulematou niet erg in België. Ze miste de sfeer in Afrika en wilde ten laatste in september 2007 naar Mali terugkeren.

Ze belandde in Antwerpen en werkte daar als kinderoppas bij het gezin Drowart. Oulematou was voor hen meer dan een werkkracht en maakte echt deel uit van het gezin. Ze hield van Luna zoals van haar eigen dochter.

‘Luna had twee mama’s: een witte, die haar opvoedde naar blanke traditie, en een zwarte, die haar de Afrikaanse waarden bijbracht. Luna en Oulematou waren onafscheidelijk en nu zijn ze tot in de eeuwigheid samen. Ik hoop dat ze na het proces kunnen rusten in vrede’, zei haar nichtje Bintou Niangadou.

Oulematou verdiende het niet om zo te sterven. Zij had volgens haar familie altijd veel respect voor iedereen. ‘Ze wist niet eens wat racisme was, want in Mali bestaat dat niet. Ik heb het haar moeten uitleggen. Ik hoop dat zoiets nooit meer gebeurt’, sprak Bintou.

De familie van het slachtoffer is door haar dood gebroken van verdriet. ‘Oulematou was de parel aan mijn kroon. Ze was mijn grote hoop. Ik wist dat ik tot aan mijn dood op haar kon rekenen, maar die hoop is nu de bodem ingeslagen. Ik heb veel verdriet, maar ik kan niet tegen de wil van god ingaan’, verklaarde de moeder van Oulematou.

Het dochtertje van het slachtoffer verblijft nu bij haar. ‘Ze vraagt van tijd tot tijd naar haar mama en ik probeer haar dan gerust te stellen, maar ze beseft het nog niet ten volle. Ze is nog klein’, aldus de moeder van Oulematou.

Toen een van de getuigen van Van Themsche wilde weten hoe hij op een ‘bibberende zwarte vrouw’ en een klein kind had kunnen schieten, antwoordde de beschuldigde: ‘Ik wilde dat ik een antwoord kon geven waar iedereen vrede mee had, maar tijdens dit proces begin ik mij ook hoe langer hoe meer af te vragen waarom’.

Om 17.15 uur komt de familie van Luna Drowart getuigen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig