'Iedere stap die in nam, maakte het moeilijker om terug te gaan'
Assisenvoorzitter Michel Jordens heeft vlak voor de middagpauze Van Themsche nogmaals kort verhoord. Opvallend was dat de voorzitter hem telkens vroeg of hij zich bewust was van wat hij toen deed en of hij over zijn beslissingen had nagedacht.


Het luik over de moraliteit van de beschuldigde werd vanochtend afgesloten met de getuigenis van hoofdinspecteur Maria Van Heuckelom. Zij overliep nog eens kort de kinder-en jeugdjaren van Van Themsche, zijn schoolcarrière, zijn hobby’s en wat zijn vrienden, familie en leerkrachten over hem verklaard hadden.

Assisenvoorzitter Jordens vroeg de beschuldigde vervolgens of hij daar zelf nog iets aan toe te voegen had. Van Themsche verklaarde dat de racistische opmerkingen die hij tegenover vrienden gemaakt had, niet kwaad bedoeld waren. De voorzitter wilde het daarna nog eens over de feiten hebben. Hij vroeg de beschuldigde wanneer hij precies het plan had opgevat om allochtonen neer te schieten en zich vervolgens door de politie te laten doodschieten.

‘Dat is woensdagmiddag (de dag voor de feiten, red) ter sprake gekomen, net zoals zovele andere dingen. Ik heb toen bijvoorbeeld ook gezegd dat ik me voor de trein wilde gooien of mezelf ging ophangen, maar alleen die gedachte is een eigen leven beginnen leiden. De afscheidsbrief die ik woensdagavond schreef, was stap één, maar de definitieve beslissing heb ik pas donderdagmorgen genomen. Toen heb ik mijn haar ook afgeschoren’, zei de beschuldigde.

Hij vertelde hoe hij tijdens de treinrit van Roeselare naar Antwerpen meermaals overwogen had om er niet mee door te gaan. ‘Maar aangezien ik mijn haar al had afgeschoren, was dat weeral een reden minder om gewoon naar huis te gaan. Ik viel daardoor telkens op mijn oorspronkelijke plan terug. Het is zoals die steeds nauwer wordende trechter waar mijn psychiater het over: iedere stap die ik nam, maakte het steeds moeilijker om terug te gaan.’

Ook toen hij op weg was naar de wapenhandelaar twijfelde hij nog steeds. ‘Maar u bent bewust verder gegaan met uw plan’, stelde de voorzitter. ‘Ik zag geen andere uitweg meer, ik had geen andere opties’, antwoordde Van Themsche ‘In hoeverre kan je dat dan een bewuste keuze noemen?’

De assisenvoorzitter overliep vervolgens stap voor stap wat er zich na de aankoop van het wapen had afgespeeld. De beschuldigde wilde eerst de hel laten losbarsten op de Groenplaats, maar zag daarvan af, omdat er te veel kinderen waren. ‘U hebt daar bewust over nagedacht?’, wilde Jordens weten. ‘Dat kunt u daaruit afleiden, maar ik denk eerder dat het een gevoel was’, zei de beschuldigde.

Hij was verder gewandeld tot aan de Pottenbrug, waar een vrouw met een hoofddoek een boek aan het lezen was. Van Themsche schoot haar neer, maar een getuige die vlakbij hem stond en alles gezien had, liet hij ongemoeid. ‘Als u gewild had, had u ook hem kunnen neerschieten’, stelde de voorzitter. Van Themsche beaamde.

In de Zwartzustersstraat schoot hij vervolgens op een zwarte vrouw en een klein blank meisje. Jordens wilde weten of hij ook op het kind zou geschoten hebben als zij in het gezelschap van een blanke vrouw was geweest. Van Themsche ontkende dat. Hij had op de zwarte vrouw geschoten, omdat dat het plan was, omdat het zo in zijn hoofd zat. Het meisje had hij neergeschoten, omdat ze volgens hem familie was van de zwarte vrouw.

Van Themsche verklaarde voorts dat het zijn bedoeling was om nog meer allochtonen neer te schieten, totdat de politie hem zou stoppen. Hoofdinspecteur Marcel Van Peel was degene die er uiteindelijk een einde aan maakte. ‘U had ook op hem kunnen schieten’, merkte de voorzitter op. ‘Ja, maar dat wilde ik niet’, antwoordde Van Themsche.

De zitting werd daarop geschorst tot 13.45 uur. Dan komen de moraliteitsgetuigen voor de slachtoffers aan het woord. Eerst komen de familieleden van Songul Koç aan de beurt en vervolgens die van Oulematou Niangadou en Luna Drowart.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig