'We dachten dat het om te lachen was'
11.15 uur: Voorzitter Michel Jordens opende de tweede week van het proces van Hans Van Themsche met niet mis te verstane kritiek aan het adres van zijn voormalige collega, assisenvoorzitter op rust Edwin Van Fraechem. Na de vingerwijzing kwamen enkele vrienden van Van Themsche getuigen. Allen kenden ze de beschuldigde als een zachtaardig, vriendelijk en rustig iemand.
Tegen enkele vrienden zou Van Themsche voor de feiten verteld hebben dat hij een wapen wilde kopen om daarmee 'makakken' af te schieten en daarna op de politie te vuren. De politie zou hem dan kunnen doden. 'Maar we dachten dat het om te lachen was', klonk het.

'Wat er gebeurd is, was voor iedereen onverwacht', zei Bert Vanderstraeten, een oude schoolvriend van Van Themsche. De beschuldigde zou het vlak voor de feiten met zijn vriendin hebben uitgemaakt. 'Wellicht omdat zij ook gepest werd en zij de media-aandacht na de feiten niet zou aankunnen', zo verklaarde een vriend die zich probeerde in te leven in de gedachten van Van Themsche.
br> De beschuldigde dronk veel, vooral in het derde trimester. ‘Hij dronk bier en wijn. Op zijn kamer op het internaat stonden veel lege flessen, maar hij zei dat ik er niets achter moest zoeken’, aldus Vanderstraeten.

Hitlergroet

Tegenover zijn vrienden durfde Van Themsche ook wel eens racistisch uit de hoek te komen. ‘Om te lachen deed hij af en toe wel eens de Hitlergroet. Ik vond persoonlijk dat dat er wel iets over ging’, verklaarde Werner De Herdt. De beschuldigde had van hem ook een vlag willen kopen met de Vlaamse leeuw op.

‘Heeft hij tegenover u ooit toegegeven dat hij een racist was?’, wilde assisenvoorzitter Michel Jordens weten. ‘Hij was wel racistisch ja, en hij zei dat ook van zichzelf’, luidde het antwoord.

Rangith Panagamuwa Gamage Surange, de Indiase jongen met wie de beschuldigde samen het computerspel Warhammer speelde, zag dat anders. ‘Hans is geen echte racist. Ik denk dat hij gewoon kwaad was op allochtonen omdat hij door hen gepest werd.’

9.40 uur: Voormalig assisenvoorzitter Edwin Van Fraechem volgt voor Het Nieuwsblad en Het Volk het assisenproces en liet vandaag in een interview weten dat Van Themsche een tweede kans verdient. In het interview in Het Nieuwsblad stelt Van Fraechem dat de beschuldigde naar zijn oordeel best geïnterneerd wordt.

'Verslaggeving en duiding in de pers zijn de hoekstenen van een democratische maatschappij', sprak de voorzitter. 'Maar vandaag zijn opinies vermelden die dreigen de grenzen van de duiding te overschrijden.'

Met een duidelijke stemverheffing luidde het dat 'het proces enkel in de rechtszaal gevoerd wordt. Door een jury die sereen en vooral onafhankelijk oordeelt.'

Edwin Van Fraechem zelf benadrukt dat hij in het interview niet woordelijk pleit voor internering, maar op een genuanceerde wijze de mogelijkheden en hun consequenties bespreekt die de jury nu voorliggen. Over de uitspraak die de jury moet doen wil hij niet spreken, dat is aan het oordeel en de wijsheid van de jury zelf.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig