ANTWERPEN - Het hoofdkwartier van het Vlaams Belang aan de Amerikalei in Antwerpen lijkt wel belegerd door de pers. Cameralui en fotografen staan te drummen om de Vlaams Belang-coryfeeën. Ze slepen ladders aan of klimmen op kasten om dat ene perfecte plaatje of beeld te schieten van een juichende Marie-Rose Morel of van Filip Dewinter die felicitaties uitdeelt.
Voor een grote affiche, met de slogan Leefbaar Vlaanderen staat een muur van camera’s opgesteld. Iedereen wacht vol spanning tot Filip Dewinter zijn eerste toespraak gaat houden. Die zal pas plaatsvinden als alle stemmen in Antwerpen geteld zijn.

De Vlaams Belang-aanhang is ondertussen in een aangrenzende ruimte voor twee grote tv-schermen. Wanneer de uitslagen in beeld verschijnen en de partij vooruit gaat in gemeente of stad klinkt er luid gejuich en applaus en wordt er geklonken op de overwinning.

Net zoals aan het stadhuis in Antwerpen is hier ook een ruime delegatie van buitenlandse pers aanwezig. De persagentschappen Reuters en AP, de tv-zender France 2 en 3, de NOS, BBC Scotland, Radio France 1 en radio Monte Carlo zijn vertegenwoordigd en houden alles met argusogen in de gaten.