,,De SP.A heeft de verkiezingen gewonnen.'' Dat zegt SP.A-voorzitter Johan Vande Lanotte. De Vlaamse socialisten haalden ruimschoots de doelstelling die ze naar voren schoven. In plaats van 200.000 stemmen in de 9 grootste steden behaalde SP.A/Spirit er 270.000 en gaat het kartel er van 25 naar 33 procent. ,,Dit toont aan dat een modern en progressief beleid mogelijk is. Een progressieve lijst heeft toekomst'', stelde de partijvoorzitter.

Ook SP.A-ondervoorzitster en lijsttrekster in Mechelen Caroline Gennez uitte haar tevredenheid over zowel haar uitslag in Mechelen als over de uitslag in heel Vlaanderen. ,,Dit is globaal gezien een rode overwinning. Vernieuwing en opening werkt, vooral in de steden'', poneerde Gennez.

Vande Lanotte noemde de achteruitgang van het Vlaams Belang in Antwerpen logisch. ,,Deze partij is enkel nuttig om nee te zeggen. Wanneer zo’n partijen groot genoeg worden om ’ja’ te zeggen, haken sommige mensen af'', klonk het. Hij benadrukte dat dit gemeenteraadsverkiezingen zijn en de uitslag niet kan doorgetrokken worden naar het nationale niveau. ,,Dit betekent niet dat we een federale bonus hebben.''

Vera Dua feliciteert Janssens

Groen!-partijvoorzitster Vera Dua en Groen!-lijsttrekster in Antwerpen Freya Piryns feliciteren Patrick Janssens voor het SP.A-resultaat in Antwerpen. ,,Dit resultaat toont aan dat Janssens met zijn manier van werken een dam heeft kunnen opwerpen tegen extreem-rechts'', aldus Dua in een reactie aan de VRT.Dua en Piryns toonden zich wel ontgoocheld over het resultaat van Groen! in Antwerpen (een verlies van zo’n 5 procent), hoewel Groen! volgens Dua in het algemeen goed standhoudt tegenover 2004.

Filip Dewinter: ,,Pyrrusoverwinning''

Filip Dewinter, lijsttrekker voor het Vlaams Belang in Antwerpen, "feliciteert" burgemeester Patrick Janssens met zijn "Pyrrusoverwinning". "Men maakt zich blij met een dode mus, waarbij Janssens een kannibaal is in het oppeuzelen van de stemmen van zijn eigen meerderheid", zegt Dewinter, die zegt dat het een status quo tussen meerderheid en oppositie is. De VLD verliest de helft van haar zetels, Groen! zelfs twee derde van haar zetels, CD&V/N-VA blijft gelijk. "Het is 0-0 tussen ons en de meerderheid, wij behouden 20 zetels", zei Dewinter. Waar het Vlaams Belang achteruitgaat, met name in Borgerhout en Antwerpen, is dat volgens Dewinter te wijten aan de snelbelgwet en het migrantenstemrecht.

Frank Vanhecke: ,,Dertiende overwinning''

Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke had het zondag in de vooravond nog over een zeer spectaculaire overwinning voor zijn partij. ,,Dit is de 13de verkiezingsoverwinning op rij'', verklaarde hij. ,,Je kunt er niet naast kijken. Wij winnen fors in alle steden en gemeenten. We hebben zeer spectaculair gewonnen en zijn de grootste overwinnaar van de verkiezingen'', dixit Vanhecke.

Vanhecke wil geen vergelijking maken met de regionale stembusslag van 2004, toen het Vlaams Blok een pak meer haalde dan bij de gemeenteraadsverkiezingen zes jaar geleden. ,,We gaan geen appelen met citroenen vergelijken. Parlementsverkiezingen zijn parlementsverkiezingen. Lokale verkiezingen zijn lokale verkiezingen.''

Leterme tevreden met ,,tweede overwinning op rij''

Vlaams minister-president en CD&V-boegbeeld Yves Leterme is tevreden met de verkiezingsresultaten. ,,Het blijkt voorlopig dat we echt gewonnen hebben'', zegt Leterme. Hij wijst erop dat dit de tweede overwinning op rij is voor CD&V, na de verkiezingen van 2004.

Over eventuele gevolgen op nationaal niveau, wil Leterme geen voorbarige conclusies trekken. Leterme geeft wel toe dat dit een goede uitgangspositie is voor de federale verkiezing van volgend jaar.

Herman De Croo ziet positieve dingen in uitslag VLD

Kamervoorzitter en VLD-boegbeeld Herman De Croo vindt de uitslag van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen zeker niet dramatisch. Hij benadrukt vooral de positieve dingen voor de VLD.

Volgens De Croo blijft Oost-Vlaanderen een blauwe provincie en doet de VLD het ook in Gent goed. Hij benadrukt ook dat de vaste waarden van de partij niet enkel standhouden, maar ook nog vooruit gaan. Voor vicepremier Patrick Dewael - in Tongeren - is dat niet het geval. "Je moet ook zien van waar we komen", dixit de kamervoorzitter.

Refererend aan de nederlaag van zijn partij in Oostende (met onder meer Jean-Marie Dedecker) beklemtoonde De Croo dat de VLD eendrachtig moet zijn. "Dit is een laatste verwittiging", klonk het.

Verhofstadt: algemene trend VLD niet goed, blij over Gent

Premier Guy Verhofstadt erkent in een eerste reactie op de gemeenteraadsverkiezingen dat de algemene trend voor zijn partij niet zo gunstig is. Hij zegt er wel van overtuigd te zijn dat de uitslag van de VLD volgend jaar er bij de federale verkiezingen anders zal uitzien.

Verhofstadt benadrukte dat alle regeringsleden die de lijst trokken het goed tot uitstekend hebben gedaan. Hij verwees daarbij naar de resultaten van Marino Keulen, Dirk Van Mechelen en Karel De Gucht. "We kunnen wel niet naast de vaststelling dat dat - ondanks de tientallen gemeenten waar we vooruit gaan - de algemene trend niet zo gunstig is. We hebben twee moeilijke jaren achter de rug en de regering moeilijke maanden, maar wie vooraan op het dek staat, vangt veel wind", verklaarde de premier.

De eerste minister is er wel van overtuigd dat de uitslag er bij de federale verkiezingen van volgend jaar anders zal uitzien. De resultaten van het huidige beleid en de hervormingen die nog zullen worden doorgevoerd, gaan daar volgens de federale regeringsleider voor zorgen. Hij meent ook dat de VLD wat meer de geestdrift van Gent, Berlare, Kapellen en Lanaken kan gebruiken.

Over de uitslag in Gent, waar de paarse coalitie voort kan besturen en Verhofstadt de lijst duwde, was de premier uiteraard tevreden. Hij dankte de kiezers daarvoor.

Jo Vandeurzen "globaal tevreden" over resultaat CD&V

Nationaal CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen laat in een eerste reactie op de verkiezingsuitslagen weten "globaal tevreden" te zijn met het resultaat dat de CD&V, in sommige gemeenten in kartel met de N-VA, behaald heeft en in gans Vlaanderen en ook in de provincie Limburg goed stand gehouden heeft.

PS komt versterkt uit deze verkiezingen (Di Rupo)

Ondanks wat voor de verkiezingen gezegd is, komt de PS versterkt uit deze stembusslag. Dat heeft PS-voorzitter Elio Di Rupo zondagavond gezegd op de RTBF-televisie. Extreem-rechts beleeft niet de "grote doorbraak" in Wallonië, luidde het.

Ondanks de schandalen in Charleroi en verlies in sommige gemeenten blijft de PS "de eerste partij in Wallonië", stelt de PS-voorzitter vast. Di Rupo, geflankeerd door vice-premier Laurette Onkelinx en de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans, was vooral verheugd over de goede resultaten van zijn partij in Brussel.

"Globaal verdubbelen we ons resultaat in de gemeenten van het Brussels gewest, in Brussel-stad zijn we voor het eerst de grootste partij." Di Rupo bracht hulde aan Laurette Onkelinx, die de score van haar partij in Schaarbeek "bijna verdrievoudigt", ondanks "alle aanvallen die ze te verduren kreeg". Di Rupo merkte nog op dat in Schaarbeek nu "een progressieve meerderheid bestaat".

Omtrent de vooruitgang van het Vlaams Belang in Vlaanderen zei Di Rupo te hopen dat "de gehechtheid aan democratische waarden het zal halen van het extreem-rechtse discours".

Somers niet geheel ontevreden over resultaat VLD

De VLD boekt op veel plaatsen verlies, maar VLD-voorzitter Bart Somers ziet ook positieve zaken. Zo gaan de liberalen er in 50 gemeenten op vooruit. "De nationale sterkhouders krijgen het vertrouwen van de kiezer", zei Somers aan de VRT. Het algehele verlies ziet Somers in de lijn van de resultaten van de voor de VLD iets mindere uitslag van de regionale verkiezingen van 2004.

"Tegenover 2000 kan ik niet tevreden zijn", zegt Somers. De resultaten in Antwerpen, Gent en Mechelen tonen volgens Somers aan dat je "het Vlaams Belang goed bestuur kunt stoppen".