DIEST - De VLD lijdt opvallend verlies in Diest, DDS (Diest, Democratie en Samenwerking) blijft de grootste partij, ondanks de opmars van SP.A/Spirit. Intussen raakte ook bekend wie de komende jaren de burgemeestersjerp mag dragen: CD&V'er Jan Laurys.
Vlaams parlementslid Jan Laurys (CD&V) wordt de nieuwe burgemeester van Diest. Laurys trok de DDS-lijst en haalde 9 zetels (+1). DDS heeft een coalitie-akkoord gesloten met de SP.A die 7 zetels haalde (+2). De gemeenteraad van Diest telt in totaal 27 zitjes.

Het opvallendste resultaat valt te noteren bij de VLD. De liberalen maken een serieuze val en dalen naar 23,6% (-10,5%). Waar de VLD bij de vorige verkiezingen nog de grootste partij was in Diest, moet ze die eer nu laten aan DDS. Die partij stijgt van 26% naar 30,8% (+4,8%).

Niet alleen DDS, maar ook SP.A/OK boekt grote winst. Het kartel wint 6,4% en komt uit op 25,8% en wordt daarmee de tweede grootste partij. Het Vlaams Belang is ook in Diest aan de winnende hand en gaat er 3,2 procent op vooruit (14,6). Geen grote veranderingen bij Groen!, de partij stijgt naar 5,2% (+0,9%) en behaalt net zoals in 2000 geen zetel.

De resultaten zijn nog voorlopig.