ANTWERPEN. Patrick Janssens grote winnaar
Patrick Janssens is de absolute winnaar Foto: Pol De Wilde
ANTWERPEN - Alle resultaten in Antwerpen Stad zijn geteld. SP.A/Spirit wordt de grootste partij en wint bijna zestien procent. Dit ten koste van de coalitiepartners, want van het Vlaams Belang wordt niets afgesnoept. Extreem-rechts boekt een minimale winst van 0,5 procent. In andere gemeenten wint Vlaams Belang wel aan terrein. De algemene tendens van in heel Vlaanderen zet zich ook in Antwerpen door: de VLD zit vaak in de hoek waar de grootste klappen vallen. Uitzondering op de regel is Kapellen, blauw haalt er net geen 50 procent.
SP.A boekt een forse winst in Antwerpen. De lijst van Patrick Janssens groeit maar liefst 15,8 procent, Vlaams Belang blijft quasi ter plaatse trappelen: het wint 0,5 procent. Dat betekent dus dat SP.A/Spirit de stemmen vooral van de eigen coalitiepartners heeft afgesnoept.

De resultaten van de twee belangrijkste partijen vertalen zich ook in de persoonlijke voorkeursstemmen. Van de 99 920 stemmen voor SP.A/Spirit waren er 71 289 voor Patrick Janssens. Filip Dewinter haalde na Janssens de meeste voorkeurstemmen, maar hinkt wel een kleine negenduizend stemmen achterop. 62 642 van de 94 909 Vlaams Belangstemmen waren voor Dewinter.

De districtuitslagen hebben ook slechts twee hoofdrolspelers: SP.A/Spirit en Vlaams Belang verdelen het gros van de stemmen. Vlaams Belang is wel de grootste partij in zes van de negen districten.

In Mechelen verdringt het superkartel rond Bart Somers het Vlaams Belang van de eerste plaats. De Open Stadslijst is meer dan vier procent groter dan extreem-rechts, dat niet veel winst meer boekt.

Vlaams Belang wint

Zoals te verwachten viel werd Vlaams Belang, de partij van lijsttrekster Marie-Rose Morel, de grootste in het residentiële Schoten. Het wint er meer dan 10 procent. Iets minder dan de CD&V/N-VA van burgemeester Hendrickx, dat meer dan 11 procent wint, maar daarmee wel de tweede partij blijft met 0,6 procent minder dan Vlaams Belang/VLOTT. Burgemeester Hendrickx meent dat zijn coaltitie niet is afgestraft en hoopt het huidige bestuur te kunnen voortzetten. Praten met Vlaams Belang kan, besturen is een andere zaak, aldus de burgemeester.

Opvallende uitslag in het Lier van Vlaams Parlementsvoorzitter Marleen Vanderpoorten. Het Vlaams belang is daar de grootste partij geworden. De VLD verliest fors en wordt er nog net de tweede partij met een nipte voorsprong op CD&V/N-VA.

Ook Stabroek kiest voor extreem-rechts. Het blijft er de grootste partij, voor de CD&V/Idee.

Boom daarentegen kleurt voor het eerst bruin. Vlaams Belang wint er bijna negen procent en wordt zo nipt de grootste partij, net voor de partij van de burgemeester Boom één. In Niel wordt extreem-rechts eveneens de nummer één. Ze hebben nu net zoals SP.A recht op zes plaatsen in de gemeenteraad. Zo wint Vlaams belang ook in de Rupelstreek aan terrein.

Ook Borsbeek is voor het eerst voor Vlaams belang gewonnen. Extreem-rechts doet er haasje over met CD&V.

Kapellen kiest voor blauw

Kapellen is de grote uitzondering op de regel in Vlaanderen. Bijna overal heeft de VLD het zwaar te verduren, maar in Noord-Antwerpen koos bijna de helft van de kiezers voor de partij van Vlaams minister Van Mechelen.

Een opmerkelijk resultaat komt uit Mortsel. Algemeen werd verwacht dat het kartel van Groen!-burgemeester Ingrid Pira behoorlijk slecht zou scoren in vergelijking met de verkiezingen van 2000, maar Groen! - SP.A/Spirit wist het verlies tot een minimum te beperken. Het blijft zo de grootste partij in Mortsel.

Alle ogen gericht op Antwerpen

Franse, Spaanse, Oostenrijkse, Schotse, Nederlandse en Britse media volgden het hele gebeuren met argusogen en allemaal waren ze in de ban van één vraag: komt er een einde aan de opgang van extreem-rechts? Of net niet? In verschillende steden werd Vlaams Belang de grootste partij. Of ze ook deel zullen uitmaken van het bestuur van die steden zal de komende dagen duidelijk worden.

In Antwerpen zelf zal het cordon alvast niet sneuvelen. SP.A/Spirit is de grootste partij en eerder werd al gemeld dat de democratische partijen onder geen enkel beding zouden samenwerken met extreem-rechts.

In de Antwerpse randgemeenten is de kans een pak reëler dat er een samenwerkingsakkoord met extreem-rechts uit de bus valt. Verschillende burgemeesters hebben al laten verstaan niet per definitie nee te zeggen tegen een coalitie met het Vlaams Belang. En ook daar zitten buitenlandse media met de neus bovenop. De NOS zal maandag cameraploegen opstellen in de districten waar het Vlaams Belang de meerderheid van de stemmen heeft gehaald.

Maar niet alleen in de Antwerpse rand kleurden verschillende gemeenten bruin, ook in de Rupelstreek staat het Vlaams Belang behoorlijk sterk. Dat blijkt uit de resultaten van Willebroek en vooral van Boom en Nieldus, waar Vlaams Belang de grootste werd. Hoe de coaltities er daar zullen uitzien, is nog koffiedik kijken.