BRUSSEL - Op basis van de resultaten die binnenlopen tekent zich al een eerste trend af: Vlaams Belang wint en VLD zit in de hoek waar de klappen vallen. In Antwerpen ziet het beeld er anders uit: daar pakt de SP.A forse winst, het Belang, wint er minder dan 1 procent.
De liberalen verliezen nagenoeg in heel Vlaanderen stemmen en CD&V/N-VA gaat er vrijwel overal op vooruit. Het Vlaams Belang doet in vergelijking met 2000 een inhaalbeweging, terwijl de socialisten de doelstelling lijken te halen om in de negen grootste steden in Vlaanderen vooruit te gaan.

Uit een prognose die de VRT op basis van gedeeltelijke provincieraadsverkiezingen maakte gaat CD&V/N-VA er in vergelijking met 2000 4,9 procent op vooruit tot 31,7 procent. Vlaams Belang klimt met een winst van 5,6 procent naar de tweede plaats met 20,6 procent. VLD gaat er 4,2 procent op achteruit tot 18,5 procent, terwijl sp.a-Spirit 1,9 procent stijgt tot 18,4 procent. Groen! levert 2 procent in en strandt op 7,2 procent. Het Vlaams Belang gaat er overal fors op vooruit in vergelijking met 2000, maar de partij komt dan ook in heel wat meer gemeenten op. Bij de parlementsverkiezingen van 2003 (federaal) en 2004 (regionaal) haalde de partij van Frank Vanhecke echter een pak meer dan in 2000, zodat de resultaten nu als een inhaalbeweging kan worden beschouwd.

De verliezer lijkt de VLD te worden, dat nu in kartel met Vivant naar de kiezer trok. In zowat alle gemeenten verliezen de Vlaamse liberalen, van licht tot vrij fors. De Vlaamse ministers Marino Keulen (Lanaken) en Dirk Van Mechelen (Kapellen), federaal minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Berlare) en staatssecretaris Vincent Van Quickenborne (Kortrijk) doen het in hun gemeenten wel goed.

Het CD&V/N-VA-kartel doet het wel heel goed. De formatie lijkt de goede resultaten uit alle peilingen te bevestigen en boekt op veel plaatsen winst. Dat is onder meer het geval in het Ieper van minister-president Yves Leterme en in Puurs van Vlaams minister Kris Peeters. Minder goed verging het zijn collega Inge Vervotte in Mechelen en ex-premier Jean-Luc Dehaene.

Voor SP.A, al dan niet met Spirit, en Groen! lijkt de doelstelling van voorzitter Johan Vande Lanotte gehaald om het in de negen grootste steden beter te doen dan zes jaar geleden. In Antwerpen, Gent, Oostende, Brugge krikken de socialisten hun score op.

Vooral Antwerpen springt eruit: met alle bureaus geteld boekt de SP.A een forse winst: de socialisten gaan er van 19,5 naar 35,2 procent. Voor Vlaams Belang is er een winst van minder dan 1 procent: van 32,9 naar 33,5 procent. Janssens haalt ook 71.289 voorkeurstemmen, een kleine 10.000 minder dan Filip Dewinter die op 62.642 blijft. Verliezers in Antwerpen zijn VLD (van 16,9 naar 9,7 procent) en Groen! (van 11 naar 4,7 procent). CD&V-N-VA haalt 11,1 procent, net even veel als de CVP in 2000.

In Schoten werd Vlaams Belang van lijsttrekster Marie-Rose Morel wel de grootste. Het wint er meer dan 10 procent. Dat is iets minder dan de CD&V/N-VA van burgemeester Hendrickx, dat meer dan 11 procent wint.

Een ander opmerkelijk resultaat komt uit Mortsel, waar het kartel van Groen!-burgemeester Ingrid Pira tegen alle verwachtingen het verlies tot een minimum wist te beperken. Het blijft zo de grootste partij in Mortsel.

Kapellen lijkt de grote uitzondering op de regel in Vlaanderen te worden: bijna overal heeft de VLD het zwaar te verduren, maar in Noord-Antwerpen koos bijna de helft van de kiezers voor de partij van Vlaams minister Van Mechelen.

In Limburg blijkt het Vlaams Belang ook op een forse winst af te stevenen. Opvallend is alvast dat de partij het ook zeer goed blijkt te doen in niet-mijngemeenten zoals Zutendaal, Herk-de-Stad en Kortessem. Uit de eerste verkiezingsresultaten valt ook af te leiden dat de VLD klappen krijgt in de meeste Limburgse gemeenten.

In Sint-Niklaas tekent zich een gelijkaardig patroon af:  de coalitie SP.A-Spirit-Groen! scoort behoorlijk, maar vooral Vlaams Belang boekt een forse vooruitgang. De partij gaat 7,8 procent vooruit, en haalt daarmee elf zetels.

In Aalter is er wel fikse winst voor de CD&V van burgemeester De Crem die zijn absolute meerderheid nog versterkt. Met 63,9 procent van de stemmen haalt hij 16 van de 25 zetels (+1).

SP.A-Spirit en CD&V-N.VA tonen een gemengd beeld, maar in Ieper en Torhout gaat CD&V er fors op vooruit. Elders in West-Vlaanderen verliest de partij een handvol procenten, maar dramatisch is het verlies nooit. Stefaan De Clerck doet het, afgaande op de eerste voorlopige uitslagen, wel niet al te best in Kortrijk. De partij verliest 9,6 procent en houdt nog 35,5 procent van de stemmen over. De winst is voor SP.A-Spirit (21,9 procent) en Vlaams Belang (16 procent).

 

Ook in Oostende verliest de CD&V een handvol, terwijl de SP.A van Johan Vande Lanotte een erg goede beurt maakt (+3,1 procent tot 45,8 procent). VLD-VIV-A - met Jean-Marie Dedecker - verliest 3,7 procent en strandt op 16 procent. Blauw wordt zelfs voorbijgestoken door Vlaams Belang met 18 procent (+ 8,3 procent).

Daarnaast blijkt Vlaams Belang ook in West-Vlaanderen voet aan grond te krijgen. In de meeste gemeentes haalt de partij vlot tot tien procent. Dat is opmerkelijk omdat de partij er vaak voor de eerste keer deelneemt.Leterme tevreden met ,,tweede overwinning op rij''

Vlaams minister-president en CD&V-boegbeeld Yves Leterme is tevreden met de verkiezingsresultaten. ,,Het blijkt voorlopig dat we echt gewonnen hebben'', zegt Leterme. Hij wijst erop dat dit de tweede overwinning op rij is voor CD&V, na de verkiezingen van 2004. Minder goed nieuws voor de CD&V komt uit Vilvoorde, waar de CD&V-SP.A-Groen!-coalitie van burgemeester Jean-Luc Dehaene haar meerderheid kwijt is.


Kleine problemen bij elektronisch stemmen

Op sommige plaatsen werden lichte vertragingen gemeld bij het openen van de kantoren. Het gaat om plaatsen waar elektronisch gestemd moet worden, en waar de stemcomputers niet vlot opstarten. Er zouden problemen zijn geweest in ondermeer Temse, Dendermonde, Brussel en Borgerhout. Het meest ernstige probleem deed zich voor in een kantoor in Bertem. Daar konden de stemcomputers helemaal niet opstarten.

Miinster Keulen tevreden over verloop verkiezingen

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen (VLD), tevens lijsttrekker voor de VLD in Lanaken, toonde zich zondagnamiddag erg tevreden over het verloop van de verkiezingen.

Volgens Keulen verliepen de verkiezingen, op enkele technische problemen in Bertem en Boom na, feilloos. De vlotte verloop van de stembusgang is volgens Keulen niet enkel te danken aan de 40.000 vrijwilligers, maar ook aan de grondige voorbereidingen, testen met computers en proefstemmingen die aan de verkiezingen vooraf gingen.

Keulen liet zich ook ontvallen dat er naar gestreefd wordt om tegen 2009 met een nieuw verkiezingssysteem voor de dag te komen. Hoe dat er precies zal uitzien, wilde de minister niet kwijt. Wel zei hij dat één van de opties een "volledige informatisering" is.