CD&V blijft op eerste plaats in Vlaanderen
BRUSSEL - Een peiling naar het kiesgedrag in opdracht van de krant Le Soir en de Franstalige openbare omroep RTBF geeft aan dat CD&V in Vlaanderen de grootste partij blijft, gevolgd door het Vlaams Belang. In Wallonië staat de PS nog steeds op de eerste plaats, voor de MR.

In Brussel verliest de PS zijn leiderspositie ten voordele van de MR. Zowel de liberalen als de cdH gaan erop vooruit in Brussel en Wallonië, en dat ten koste van de PS.

Waalse schandalen weinig invloed op kiesgedrag

Zelfs als de zaak rond de sociale huisvestingsmaatschappij ,,La Carolorégienne" en het ontslag van Jean-Claude Van Cauwenberghe de PS schade hebben toegebracht, lijken die gebeurtenissen toch geen enorm grote invloed gehad te hebben op de kiesintenties.

Wat ,,La Carolorégienne" betreft, stelt 65 procent van de ondervraagden in Wallonië en 64 procent in Brussel dat dat hun kiesgedrag helemaal niet heeft beïnvloed. Over het ontslag van J-C Van Cauwenberghe stellen de deelnemers aan de peiling dat het helemaal geen invloed heeft gehad op hun kiesintentie (77 procent in Wallonië en 79 procent in Brussel.

CD&V/N-VA de grootste

In Vlaanderen kan CD&V/N-VA nog steeds de meeste kiezers bekoren, namelijk 30,4 procent (+4,1 procent in vergelijking met 2004 et +0,3 procent tegenover mei). Daarna volgt het Vlaams Belang met 24,8 procent. Het kartel VLD/Vivant haalt 18,7 procent, SP.A/Spirit is goed voor 16,6 procent en Groen! voor 6,1 procent.

Jean-Luc Dehaene voor premier

In Vlaanderen blijkt voormalig eerste minister Jean-Luc Dehaene nog steeds heel populair te zijn (48 procent denkt dat hij een goed premier zou zijn, 30 procent denkt dat hij een uitstekend premier zou zijn). Hij wordt gevolgd door Johan Vande Lanotte, Yves Leterme en Guy Verhofstadt.

Als de Belgen gevraagd wordt, wie volgens hen een goed premier zou zijn, kiezen de Walen voor Elio di Rupo (55 procent denkt dat hij een goed premier zou zijn, 25 procent denkt dat hij een uitstekend premier zou zijn). Daarna volgen Louis Michel, Guy Verhofstadt en Didier Reynders.

Helft heeft vertrouwen in regering

Ongeveer de helft (48 procent) van de ondervraagden geeft aan vertrouwen te hebben in de huidige federale regering. In Wallonië is dat 51 procent, in Brussel 52 pct en in Vlaanderen 44 procent.

De peiling is uitgevoerd tussen 30 september en 5 oktober op een steekproef van 1.658 Belgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in