Dodental aardbeving blijft oplopen, al meer dan 30.000 slachtoffers
Foto: belga/afp
ISLAMABAD - Dorpelingen ruimden zondag met hun blote handen het puin van ingestorte scholen en huizen, in de hoop overlenden te vinden. Volgens de officiële cijfers heeft de aardbeving gisteren in Pakistan aan meer dan dertigduizend mensen het leven heeft gekost. De internationale gemeenschap belooft massaal hulp. Hulporganisaties vrezen dat de harde winter in de streek nog meer slachtoffers zal maken.

De zwaarst getroffen stad is Muzaffarabad, de hoofdstad van het Pakistaanse deel van Kashmir, waar elfduizend doden vielen.

De Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Aftab Khan Sherpao, zei dat in zijn land 42.397 mensen gewond zijn geraakt. In India vielen zeker 465 doden en meer dan negenhonderd gewonden. In Afghanistan vielen vier doden, onder wie een 11-jarig meisje. Reddingswerkers vonden zondag in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad twee overlevenden, een jongen en een vrouw, in het puin van een negen verdiepingen tellend flatgebouw, dat was ingestort. Tegen artsen zeiden de twee dat er nog meer overlevenden onder het puin lagen. Er werden 24 lichamen uit het puin geborgen.

Naschokken

De aardbeving had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter en trof zaterdag landsdelen in het noorden van Pakistan en India. Het was de zwaarste aardbeving van de afgelopen 100 jaar in de regio. Tijdens de eerste 24 uur na de zware beving werd het Pakistaanse rampgebied nog getroffen door minstens twintig naschokken met een kracht van 5 tot 6 op de schaal van Richter.

Een militaire woordvoerder zei dat het het leger noch de reddingswerkers is gelukt alle afgelegen gebieden te bereiken. Vele dorpen en zelfs kleine steden zijn gewoon van de landkaart geveegd. In de stad Muzafarabad in Kasjmir stierven 500 kinderen toen het dak van hun school het begaf. In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad wordt met man en macht gewerkt om overlevenden van onder het puin van een tien verdiepingen tellend flatgebouw te halen.

Regenval bemoeilijkt reddingswerken

De reddingswerken werden door de koude en hevige regenval en hagelbuien erg bemoeilijkt. ,,De mensen hebben niets, waar ze zich kunnen verschuilen voor de wind en het barre weer en het regent pijpestelen", zei een tv-reporter uit het rampgebied in Pakistan. Waarnemers vrezen dat vele daklozen de harde wintere niet zullen overleven.

De Pakistaanse president, Pervez Musharraf, gaf het leger de opdracht de slachtoffers bij te staan en riep de bevolking op kalm te blijven. Hij riep ook op tot internationale hulp. ,,We beschikken wel over voldoende mankracht, maar we hebben financiële steun nodig om deze tragedie het hoofd te kunnen bieden'', verklaarde Musharraf. ,,We hebben vooral geneesmiddelen en tenten nodig, en helikopters om de afgelegen en van de wereld afgesloten gebieden te bereiken'', voegde hij eraan toe. Veel landen zoals de VS, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben inmiddels hulp aangeboden. Ook België (250.000 euro) en Vlaanderen (150.000 euro) maakten geld vrijd.

India werd in 2001 al door de zwaarste aardbeving ooit getroffen. Bij de ramp in de West-Indiase staat Gujarat kwamen toen bijna 30.000 mensen om.