Over het algemeen gebeuren er weinig ongeregeldheden bij de gemeenteraadsverkiezingen. In Meerhout werd de auto van een kandidaat beklad en in Blankenberge verbrandde een man zijn stembrieven. In Oostende werd het huis van een Vlaams Blok-kandidaat beklad met hakenkruizen.
Nadat hij het stemhokje verlaten had, heeft Hugo Symens, alias de tovenaar van Blankenberge, zijn stembrieven in brand gestoken. Het voorval gebeurde rond 8 uur zondagmorgen. De voorzitter van het stembureau heeft het vuur gedoofd. Symens werd opgepakt voor verhoor, maar is intussen al terug vrij.

Hugo Symens wilde met zijn actie protesteren tegen: ,,Het niet vrijgeven van de plannen om milieuvriendelijke auto's te kunnen produceren''. Symens is een zogenaamde wonderdokter. Met klei en melk probeert hij mensen te genezen. In het verleden moest hij zich al diverse malen voor de rechtbank in Brugge verantwoorden wegens het niet laten vaccineren van zijn kinderen. Ook in de rechtbank voerde hij meermaals 'actie'. Zo verscheen hij er al verkleed in nar, Sinterklaas of kerstman. Eén keer had hij een ezel mee omdat hij naar eigen zeggen geen andere advocaat vond.

De procureur in Brugge zal maandag beslissen of hij wordt vervolgd. Twee zaken kunnen hem te laste worden gelegd: een inbreuk op de kieswetgeving, er is immers stemplicht en hij heeft geen stem uitgebracht en opzettelijke brandstichting van roerende goederen.

In Meerhout, in de provincie Antwerpen, is gisteren de auto van Gaston Opdebeeck, verkiezingskandidaat voor Vernieuwend Meerhout, beklad met blauwe verf. Opdebeeck kwam in het verleden op voor de VLD, maar heeft nu een eigen scheurlijst ingediend.

Deze ochtend kwam het aan een verkiezingsbureau even tot een geschil tussen Opdebeeck en een VLD-lid over de bekladde wagen.

In Oostende is vannacht de woning van Vlaams Blok-volksvertegenwoordiger Christiaan Verougstraete beklad met hakenkruisen. Onbekende brachten zowel vooraan als achteraan de woning de hakenkruisen aan. Verougstraete is ook lijsttrekker voor de partij op de gemeenteraadslijst.

"Dit bewijst weerom eens hoe democratisch andere partijen zijn. Spijts diverse bekladdingen van woningen van kandidaten in Oostende, Bredene en Oudenburg, laat het Vlaams Blok zich niet intimideren. We voeren onze strijd verder", kloeg Verougstraete.

Kiezers in Putte hebben tot 13.30 uur hun stem mogen uitbrengen. Aangezien er in de gemeente nog met het rode potlood wordt gestemd, is dit een half uur langer dan normaal. Oorzaak waren de lange files aan de feestzalen Klein Boom. De wagens stonden tot aan de Dries in Beerzel, een afstand van drie kilometer, aan te schuiven.

Daardoor konden de kiezers niet tijdig in het stembureau geraken. De voorzitter van het stembureau besliste dan maar de stemperiode met een half uur te verlengen.

In Luik blokkeerde het systeem voor het lezen van de stem-diskettes. Vanmiddag om 16.30 uur was nog geen enkele deel-uitslag bekend, noch voor de gemeenteraad noch voor de provincieraad.

Vertegenwoordigers van de Liga voor de Rechten van de Mens waren vanmorgen aanwezig in Jurbise (Bergen) omdat de organisatie een klacht over het elektronisch stemmen had gekregen van de voorzitter van het voornaamste stembureau van Jurbise.

Volgens de indiener brengt een elektronische stembusgang de controle op de uitgebrachte stemmen in het gedrang, die normaal wordt uitgeoefend door burgers die als bijzitter worden opgeroepen. De Liga is van mening dat elektronisch stemmen niet strookt met artikels 10 en 11 van de Belgische grondwet.

"Omdat sommige gemeenten wel elektronisch stemmen en andere niet komt het kiezerskorps in heel verschillende stemsituaties terecht", verklaarde Jean-Maurice Arnould van de Liga in Bergen.

Verkiezingskandidaten kunnen steeds beroep aantekenen bij de bestendige deputatie, de Raad van State en indien nodig het Europees Hof voor de rechten van de Mens, zo bracht de Liga in herinnering.

Zaterdagnacht werd Thomas Salden, 47ste op de PRL-lijst in Charleroi, ruw uit zijn slaap gewekt door een straatsteen die door het raam van zijn huis in Mont-sur-Marchienne werd gekeild.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig