Rusland trekt zich uit het Georgisch gebied buiten de enclaves Zuid-Ossetië en Abchazië terug als daar volgende maand waarnemers van de Europese Unie zijn gestationeerd. Dat heeft de De Russische president Dmitri Medvedev gezegd na een onderhoud met de Franse president Nicolas Sarkozy.
Op 15 oktober begint in Genève een internationaal overleg over het conflict in Georgië, kondigt Medvedev ook aan.

Bestand

De Russische president blijft erbij dat Rusland zich houdt aan de voorwaarden van de bestandsovereenkomst die het vorige maand na zijn korte oorlog in Georgië met Sarkozy overeenkwam.

De Russische troepen zullen zich de komende zeven dagen ook terugtrekken uit de Georgische Zwarte-Zeehaven Poti en omgeving, maar dan moet Georgië wel zwart op wit beloven geen geweld te gebruiken tegen Abchazië, zegt Medvedev.

Eerder op de dag had een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou gemeld dat Rusland zich verzet tegen de ontplooiing van een waarnemersmissie van de Europese Unie in Georgië.

Strategisch partnerschap

Het compromis dat Sarkozy in Moskou in de wacht sleepte, moet de weg vrijmaken voor de onderhandelingen over een nieuw strategisch partnerschapsakkoord tussen de Unie en Rusland. De Europeanen hadden die verdaagd in afwachting van een Russische terugtrekking, maar Sarkozy verklaarde dat de onderhandelingen in oktober hervat zouden kunnen worden.