BRUSSEL - Volgens het tijdschrift Knack heeft de PS plannen om binnen een aantal weken in te breken in de toekomstige oranje-blauwe coalitie. PS-voorzitter Elio Di Rupo zou een splitsingsplan voor de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde klaar hebben dat de Vlamingen als muziek in de oren moet klinken en zo mee aan de onderhandelingstafel willen schuiven.
Volgens Knack-directeur Rik Van Cauwelaert staat de ,,roodgroene cavalerie'' klaar om het oranje-blauwe kamp te bestormen. Vooral de Franstalige socialisten zouden het niet zien zitten om minstens vier en wellicht acht jaar in de oppositie te zitten.

Daarom zou Di Rupo een plan uitwerken om binnen twee à drie weken, wanneer de regeringsonderhandelingen echt in het slop zitten, in de onderhandelingen in te breken. De sterke man van de PS zou dat doen via een plan voor de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde dat zeer gunstig is voor de Vlamingen, die het dan ook niet zouden kunnen weigeren. Van Cauwelaert zegt zich voor deze thesis te steunen op PS-bronnen.

Of de liberalen in dit scenario nog mee aan tafel mogen zitten, zegt het weekblad niet te weten. De vraag rijst wel of de houding van de cdH op Hertoginnedal iets te maken heeft met het socialistisch plan, merkt Van Cauwelaert nog op.

'Verborgen in bunker'
In een korte ironische reactie op het Knack-verhaal liet de PS-woordvoerster woensdag per sms weten dat 'het plan verborgen zit in een bunker onder het Elysette'. Dat is de ambtswoning van de Waalse minister-president in Namen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in