Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter is tegen een verbod op de Koran. Dat heeft hij gezegd in een interview met het Nederlandse duidingsprogramma Netwerk dat woensdagavond uitgezonden wordt. Dewinter reageert daarmee op het pleidooi van de Nederlandse partijleider Geert Wilders (Partij voor de Vrijheid - PVV) om de Koran in Nederland te verbieden.
In een brief aan de Nederlandse Volkskrant schrijft Wilders woensdag dat de Koran een fascistisch boek is dat oproept tot geweld. Hij noemt het heilige boek van de moslims 'het islamitische Mein Kampf'. Wilders vindt dan ook dat de Koran net als Mein Kampf niet meer zou verkocht mogen worden.

Filip Dewinter deelt de mening van Wilders dat de Koran 'een onverdraagzaam boek is', maar vindt dat de vrijheid van meningsuiting primeert. 'De vrije meningsuiting is een Europese verworvenheid die we niet op de helling mogen zetten omwille van de fundamentalistische islam die haat en verderf predikt tegen alles wat niet-islamitisch is', aldus Dewinter.

Volgens Dewinter zou het verbieden van de Koran ook een omgekeerd effect hebben en 'de radicalisering van grote groepen moslims in de hand werken'.

Dewinter herhaalde ook zijn pleidooi voor een hardere aanpak van het islamfundamentalisme. 'Wie onze vrijhedi en westerse waarden en normen niet aanvaardt, heeft geen plaats in onze samenleving', luidt het.

Het interview met Dewinter wordt woensdagavond uitgezonden om 20.25 uur op Nederland 2.