Formatiegesprekken voortgezet op geheime locatie
BRUSSEL - Formateur Yves Leterme heeft woensdagnamiddag een onderhoud gehad met de MR- en cdH-voorzitters Didier Reynders en Joëlle Milquet. Volgens haar woordvoerder werd van gedachten gewisseld, maar geen enkele vooruitgang geboekt. De ontmoeting zou plaatsvinden op een geheime locatie, maar vrij snel lekte uit dat het om het Conrad Hotel in Brussel ging.
Gisteren was al duidelijk dat Leterme de Vlaamse en Franstalige oranje-blauwe partijen vanmiddag apart zou ontmoeten.

Dat de gesprekken over de aartsmoeilijke communautaire thema’s op een geheime plaats doorgaan, is niet zo uitzonderlijk. Eerder maakten bemiddelaar Jean-Luc Dehaene en formateur Leterme al gebruik van die techniek. Zij hopen op die manier, ver weg van de camera’s vooruitgang te boeken.

De CDH liet aan formateur Leterme weten dat haar partij te vinden is voor een betere samenwerking tussen de verschillende overheden. De houding van de Franstalige humanisten tegenover de Vlaamse communautaire eisen blijft echter ongewijzigd. Het antwoord daar is neen, luidt het bij de CDH.

De CDH-woordvoerder voegt er woensdag aan toe dat de Franstalige delegaties nog altijd de amendementen niet hebben ontvangen die de Vlaamse partijen hebben ingediend op de ontwerpnota van Leterme inzake de samenwerking tussen de deelstaten en federale overheid. Het gaat om de lijst met communautair 'makkelijkere' punten die met een gewone meerderheid gerealiseerd kunnen worden.

Om voor de nodige discretie te zorgen, besliste Leterme om de ontmoeting buiten Hertoginnedal te organiseren, op een geheime locatie. Enkele journalisten achtervolgden naar verluidt de wagen van Didier Reynders, die naar de Wetstraat reed. De fotografen en cameralui stootten daar op de auto van Joëlle Milquet.

Toen zij rond 16.30 uur terugkeerde naar haar wagen droeg ze onder de arm een nota die in een map zat van het Conrad Hotel, dat op de Louizalaan gelegen is.

Ondertussen bevestigde een bron dat de ontmoeting daar plaatsvond. Milquet en Reynders pleegden voor en na de ontmoeting eerst nog gezamenlijk overleg op het kabinet van Financiën. Dat is helemaal niet uitzonderlijk, benadrukte een Franstalige bron nog.