Le Soir daagt De Wever uit
De Franstalige krant Le Soir schaart zich in een opiniebijdrage achter de Franse schrijver en filosoof Pierre Mertens, die N-VA-voorzitter Bart De Wever eind vorig jaar in een column in de Franse krant Le Monde 'een negationistische leider' noemde.
In de column in Le Monde beschreef Mertens De Wever als 'un leader résolument négationiste'.

De Wever diende daarop een klacht in tegen Mertens, die werd ondervraagd door de gerechtelijke politie. De Wever was bereid de klacht in te trekken, als Mertens zijn excuses zou aanbieden.

Maar Mertens weigert dat. 'Ik weet niet waarom ik mijn mening zou veranderen en mijn excuses zou aanbieden', liet de auteur aan Le Soir weten.

Le Soir schaart zich vandaag in een opiniestuk achter Mertens en noemt de woorden van De Wever 'à l'unisson avec Pierre Mertens', negationistisch.

Tussen Le Soir en De Wever botert het al langer niet. In een artikelenreeks in de krant vorige maand werden De Wever en zijn partij voor 'vergif' utigescholden en vergeleken met Adolf Hitler en de nazi's. De Wever deed daarvan aangifte bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, maar het Centrum kan niets doen voor De Wever.

In een brief aan De Wever stelt het CGKR dat het grondig kennis heeft genomen van de persartikelen, maar dat het juridisch-technisch niet mogelijk is een beroep te doen op de racismewet.

Het Centrum laat wel weten dat dit niet betekent dat het de reacties op de persartikelen minimaliseert en heeft Le Soir aangeschreven 'om op passende wijze rekening te houden met de kritiek'.

De Wever vindt dat de antiracismewet selectief wordt toegepast maar is toch tevreden met het antwoord. 'Het is een belangrijk signaal dat ook het Centrum geschokt was over de oproep om alle N-VA- kiezers op een boot te zetten en die in het midden van de oceaan tot zinken te brengen.'