Cycloon Dennis op weg naar Florida en Cuba
In Port-au-Prince spelen straatjongens voetbal met Dennis. Foto: ap
WASHINGTON/HAVANA - In Florida is de noodtoestand uitgeroepen nu de cycloon Dennis steeds naderbij komt. De plaatselijke overheid heeft de evacuatie bevolen van alle vakantiegangers in de Florida Keys, het eilandensnoer in het uiterste zuiden van de staat.
De effecten van Dennis waren gisteren merkbaar op Jamaïca, Cuba, de Kaaimaneilanden en Haïti. Er was overvloedige regenval en er werden windsnelheden tot 185 km/u gemeten, aldus het nationaal centrum voor orkanen (CNH) in Miami.

De cycloon staat nu op niveau drie van de schaal van Saffir-Simpson, die vijf gradaties heeft.

De cycloon heeft inmiddels het zuidoosten van Cuba bereikt. De Cubaanse overheid houdt zich klaar voor een evacutie uit de risicogebieden. 1.400 toeristen, overwegend Europeanen, worden uit het zuidelijke deel van het eiland naar Varadero in het noorden overgebracht, aldus het ministerie van Toerisme.

Volgens officiële bronnen staan sommige wegen al blank of zijn deels weggespoeld door de overvloedige regen. Alle vrachtschepen moesten gisteravond de haven van Havana verlaten en hun heil zoeken op open zee.

Verwacht wordt dat ook de luchthaven van Havana in de loop van de dag gesloten wordt. De ook door president Fidel Castro als zeer gevaarlijk omschreven storm zal waarschijnlijk aan meer dan 210 km/u over delen van het eiland razen.