NEW YORK - De Amerikaanse schrijver Evan Hunter, beter bekend als Ed McBain, is op 78-jarige leeftijd overleden aan kanker. Dat heeft zijn agent gisteren gemeld. Hunter schreef onder meer het script voor de klassieke griezelfilm ,,The Birds'' uit 1963 van Alfred Hitchcock.
Hunter schreef meer dan honderd romans, korte verhalen, toneelstukken en scenario's in vijftig jaar tijd, onder verschillende namen. Wereldwijd zijn meer dan honderd miljoen boeken van hem verkocht.

Hij was vooral bekend als Ed McBain, de schrijver van de detectives uit de reeks ,,87th Precinct'', in het Nederlands vertaald als ,,87ste District''. Deze verhalen stonden model voor tv-series als Hill Street Blues en NYPD.

Hunter werkte als leraar, verkoper van kreeften en literair agent voordat zijn eerste werk werd gepubliceerd. Het eerste grote succes van Evan Hunter was ,,The Blackboard Jungle'', een semi-autobiografische roman die de basis vormde voor de gelijknamige film met Sidney Poitier.

Hunter gebruikte meerdere pseudoniemen, zoals Hunt Collins, Ezra Hannon, Richard Marsten en John Abbot. Hij wilde zo meer van zijn werk verkopen. ,,Soms had ik drie of vier verhalen in één tijdschrift staan zonder dat de eindredacteur wist dat ze allemaal van mij waren'', zei de schrijver in 2000 op zijn website.