Maar 26 olympische sporten meer
Baseball is niet langer olympisch. Foto: epa
SINGAPORE - Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen zullen nog 26 sporttakken op het programma staan. Baseball en softbal verdwijnen als olympische sporten. Er komen geen andere sporten voor in de plaats, besliste de Algemene Vergadering van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vandaag in Singapore.

Baseball (mannen) en softbal (vrouwen) zijn de eerste sporttakken die van het olympisch programma worden gehaald sinds 1936. Toen verloor waterpolo tijdelijk zijn olympische status.

Golf, karate, rugby (sevens), squash en inline-skating waren kandidaat om de vrijgekomen plaatsen in te nemen. Vooral karate en squash werden genoemd als kanshebbers, maar daar werd geen vereiste tweederde meerderheid voor gevonden. Er zullen in 2012 dus 2 sporten minder op het olympische programma staan.

De beslissing wordt gezien als een succes voor de Belgische IOC-voorzitter Jacques Rogge, die zich inzette voor een modernisering van het olympisch programma.

Ruiters wijken uit

De ruiters en amazones zullen bij de Olympische Spelen van 2008 in Peking moeten uitwijken naar Hongkong. China is bevreesd voor besmettelijke ziektes en wilde de ruitersportcompetitie daarom liever ergens anders georganiseerd zien.