PERSOVERZICHT. Aanslagen unaniem veroordeeld
Foto: epa
LONDEN - De Europese pers, die heel wat pagina's besteedt aan de dramatische gebeurtenissen in de Britse hoofdstad, veroordeelt de bloedige aanslagen in Londen unaniem.
De Britse kranten stellen dat de aanslagen de Britten er niet van zullen weerhouden de stijd tegen de terreur verder te zetten. De wereld is ,,verenigd in haar veroordeling van deze brutale en laffe daden'', schrijft The Times. The Sun voegt daar nog aan toe ,,dat (de aanslagen) de vastbeslotenheid van de Britten in hun strijd tegen het terrorisme nog zullen versterken''.

,,Ons moreel zal niet gebroken worden (...) als de terroristen heibel willen, dan zullen ze dat krijgen'', aldus The Sun, die eraan toevoegt dat ook ,,Adolf Hitler het Londense moreel nooit heeft gebroken''.

,,Wij Britten zullen nooit overwonnen worden'', klinkt het ook bij de Daily Express.

Frankrijk

Ook de Franse kranten besteden heel wat pagina's aan de aanslagen in de Britse hoodstad. ,,Genoeg'', kopt het communistische dagblad Humanité, dat zich verder afvraagt ,,hoe wij op een serieuze manier de terreurdaden kunnen bestrijden, zonder de auteurs te isoleren, anders gezegd, zonder eerst het lijden en de ongelijkheid in de wereld uit te roeien''.

Libération pakt uit met ,,Londen ligt onder vuur'' en is onder de indruk dat er ,,nooit paniek was en het indrukwekkende flegma van de bevolking''. Les Echos stelt dat ,,de kracht van het terrorisme ligt in de onzekerheid: niemand weet waar of wanneer de daders zullen toeslaan''. Le Figaro vraagt zich dan weer af hoelang we nog moeten leven met een permanente terreurdreiging.

,,Als een man achter Londen", kopt de sportkrant L'Equipe, die de dag voordien nog uitpakte met ,,Waarom Londen'', nadat bekend werd dat de organisatie van de Olympische Spelen van 2012 aan de Britse hoofdstad was toegewezen.

Duitsland

In Duitsland stellen verschillende kranten dat de aanslagen de niet-moslims in het algemeen viseren, en niet alleen Groot-Brittannië. ,,Men moet zich niet laten verblinden door het geklets over wraak'', aldus Die Welt. De aanslagen tegen Londen ,,zijn geen tuchtdaden jegens de Britse "kruisvaardersregering'' die afgestraft zou worden voor zijn deelname aan de oorlog in Afghanistan en Irak, aldus de krant.

Volgens Die Welt volgen de islamieten een gedachtegang waarbij zij alleen onderscheid maken tussen de goeien en de anderen, die niet geloven in de waarheid van Allah en dus niet waardig zijn te leven, en die men ofwel dient te bekeren, te onderwerpen of te doden.

Voor de Berliner Zeitung ,,verandert de aanslag op Londen niets aan het feit dat Duitsland ook al geruime tijd een mogelijk doelwit van de terroristen vormt''.

Wat zo ,,vals'' is aan deze aanslagen is dat ,,net op het moment dat de rijken van deze planeet eindelijk beslissen om grote inspanningen te leveren inzake de strijd tegen de armoede, de terreur toeslaat'', zo schrijft het economische dagblad Handelsblatt. ,,Dat toont aan tot op welk punt de extremistische islam verwijderd is van de westerse opvattingen. De kloof tussen beide partijen bestaat al veel langer uit meer dan enkel onbegrip'', aldus nog de krant.

Spanje

De aanslagen van donderdag op Londen waren ook meteen het onderwerp bij uitstek van de Spaanse dagbladen. Zo waarschuwt El Mundo dat ,,Spanje in staat van waakzaamheid'' is. El Periodico benadrukte tot slot dat de Britse premier Tony Blair ,,de aanslagen linkt aan de top van de G8 en de feestelijkheden rond de Olympische Spelen annuleert''.

Italië

,,Terreur in Londen, alarm in Italië'', kopt de Italiaanse krant Il Messagero vrijdag. Opvallend is dat de Italiaanse pers Rome aan de top zetten van hun lijstje van mogelijke volgende doelwitten van de terroristen.

,,Wachten op onze beurt'', schrijft een pessimistische La Stampa op haar voorpagina. Ook de andere kranten besteden heel wat aandacht aan de uitspraak van premier Silvio Berlusconi dat ,,ook Italië bedreigd is'', maar dat ,,het terrorisme een kanker is waaraan niet mag worden toegegeven''. Italië voelt zich zo bedreigd omdat het de derde grootste troepenmacht heeft in Irak, na de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, aldus de kranten.

Voor La Stampa, werd Londen ,,niet alleen getroffen omdat Blair, net als Aznar en later ook Berlusconi, steun hebben toegezegd aan Bush (...)'' maar omdat de Britse hoofdstad ,,een symbool is van een perfect geslaagde multi-etnische samenleving, wat maakt dat de metropool het New York van het oude continent is.'' ,,Maar na Madrid en Londen is het niet meer mogelijk om zich te verstoppen: het wordt Italië met zijn hoofdstad die zo geliefd is bij toeristen'', aldus de krant.

,,Oorlog in het Westen'' titelt La Repubblica. De Corriere della Sera, die de oorlog in Irak heeft gesteund, titelt ,,Zelfmoord van Europa". "We moeten Europa terugvinden", schrijft de krant, er aan toevoegend dat ,,Europa moet weigeren de achillespees van het Westen te worden wat het terrorisme betreft.''

Rusland

Dezelfde verontwaardiging vinden we terug in de Russische pers. De aanslagen herinneren eraan dat de wereld in oorlog is en dat alle beschaafde landen zich moeten verenigen om het terrorisme te overwinnen, aldus de Russische kranten. Vremia Novosteï vergelijkt de aanslagen met die in New York op 11 september 2001 en met de aanslagen die eerder ook Rusland troffen, zoals de gijzelname in een school in Beslan, en concludeert dat ,,overal ter wereld de beschaafde landen machteloos staan tegenover de terreur''.

Komsomolskaïa Pravda benadrukt dat ,,de westerse pers de laatste tijd vaak kritiek heeft geuit op de acties van de Russische leiders in de strijd tegen de terreur'', maar dat er zich ,,na de recente aanslag van de terroristen op de internationale gemeenschap, ongetwijfeld een verandering van het ingenomen standpunt opdringt.''