BRUSSEL - Italië trekt een deel van zijn troepenmacht terug uit Irak. Dat heeft premier Silvio Berlusconi gezegd, een dag na de aanslagen in Londen. ,,We beginnen met het terugtrekken van driehonderd man in september'', aldus Berlusconi, die de afgelopen maanden steeds heviger onder vuur is komen te liggen vanwege de Italiaanse aanwezigheid in Irak.
Als de veiligheidsomstandigheden in Irak veranderen, dan gaat de terugtrekking mogelijk niet door, waarschuwde Berlusconi. Er zijn zo’n drieduizend Italiaanse soldaten in Irak.

De Geheime Groep van Al-Qaida’s Jihad in Europa, die op internet de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Londen opeiste, liet weten dat ook Denemarken en Italië zullen worden aangevallen vanwege hun steun voor de door de Amerikanen geleide invasies van Afghanistan en Irak.

Minuut stilte in Tour

In de Tour de France heeft het peloton vanmorgen, net voor de start van de zevende etappe, 1 minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terreuraanslagen in Londen.

Ook de honderden personeelsleden van de Europese Commissie en de Raad hielden vanmiddag een minuut stilte in acht ter nagedachtenis van de slachtoffers. De korte plechtigheid vond plaats op het Schuman-plein in aanwezigheid van vice-voorzitter Margot Wallstrom. Voorzitter José Manuel Barroso bevindt zich op de G8-top in Gleneagles. ,,Naar Londen reizen kan weer''

Buitenlandse Zaken raadt Belgen niet langer af om naar de Britse hoofdstad te reizen. Dat meldt Rudy Huygelen, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Wel wordt aanbevolen om de website www.diplomatie.be te raadplegen alvorens af te reizen.

Op de site worden de raadgevingen voor Belgen die naar Londen vertrekken voortdurend aangepast. Buitenlandse Zaken dringt er op aan dat de Belgen in de Britse hoofdstad de veiligheidsmaatregelen van de lokale autoriteiten strikt opvolgen.

Blair terug naar G8-top

De Britse premier Tony Blair is gisteravond na zijn bezoek aan het door terreuraanslagen getroffen Londen teruggekeerd naar het Schotse Gleneagles voor de G8-top.

Blair had de top van staats- en regeringsleiders van de zeven grootste industrielanden en Rusland 's middags verlaten na de aanslagen in de Britse hoofdstad. Hij leidde er een crisisberaad van de regering. 's Avonds vervoegde hij opnieuw zijn ambtgenoten in Gleneagles. Daar stond nog een werkvergadering op het programma omtrent buitenlandse politieke kwesties.

Geen terugtrekking Japanse troepen uit Irak

Japan gaat zijn troepen niet uit Irak terugtrekken. Dat heeft minister-president Junichiro Koizumi donderdag verklaard vanuit het Schotse Gleneagles.

Toen journalisten de Japanse premier tijdens de G8-top vroegen of hij in reactie op de aanslagen in Londen van plan is zijn troepen naar huis te halen, antwoordde hij met ,,nee''. De aanslagen van gisteren en de Japanse aanwezigheid in Irak ,,hoeven niet direct met elkaar in verband te staan'', aldus Koizumi.

Japan heeft 600 militairen in Irak. Ze bevinden zich in de relatief rustige stad Samawa in het zuiden van het land, waar ze zich bezighouden met wederopbouwwerken en humanitaire hulp.